Psychose of bewuste actie? OM eist 3 jaar cel en tbs voor doden baby Veenendaal

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VEENENDAAL - Was de 27-jarige Sylvia R. psychotisch toen zij ruim zeven jaar geleden haar negen maanden oude zoontje Milan om het leven bracht, of deed ze het bewust? En hoe groot is de kans op herhaling? Dat waren de belangrijkste vragen die vandaag aan de orde kwamen in de Utrechtse rechtbank.
Het Openbaar Ministerie eist tegen vrouw drie jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. Om de kans op herhaling te beperken is volgens deskundigen langdurige behandeling nodig en zou de vrouw niet opnieuw kinderen moeten krijgen. Daarom is het noodzakelijk dat zij anticonceptie krijgt of zich laat steriliseren, maar zij kan daartoe niet worden gedwongen.

ZUURSTOFTEKORT

Op 16 april 2012 belde de vrouw haar toenmalige man op, omdat hun zoontje niet meer ademde. De man keerde samen met zijn broer halsoverkop terug naar huis, waar ze gelijk begonnen met reanimeren. Ambulance medewerkers namen het daarna over en de hartslag keerde terug. Maar een dag later overleed de baby alsnog. Door het zuurstoftekort waren zijn hersenen onherstelbaar beschadigd.
De politie vond destijds meteen al dat het kind onder verdachte omstandigheden was overleden. Er werd sectie op het lichaampje verricht en de vrouw werd als verdachte gezien. Maar omdat niet bewezen kon worden dat zij haar kind iets had aangedaan, werd zij uiteindelijk niet vervolgd. Een jaar later vertelde zij haar man dat ze het kind per ongeluk had laten vallen. Het was een leugen, maar hij geloofde haar.

CRISISOPNAME

In 2013 werd het tweede kind van het stel geboren en daarna ging het snel bergafwaars met de vrouw. Ze raakte in een crisis en werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ze scheidden en de man kreeg de zorg over hun zoontje.
Pas vorig jaar kwam de waarheid over de dood van hun eerste kind in 2012 naar buiten. Tijdens een opname in een psychiatrische kliniek biechtte ze alsnog op wat er was gebeurd en vertelde ze dat ze het kind liet stikken door zijn mond en neus dicht te drukken.
Dat was een enorme schok voor haar ex-man. Hij maakte vandaag in de rechtbank gebruik van zijn spreekrecht, maar kon het niet aan om zelf het woord te nemen. Zijn verklaring werd daarom voorgelezen door iemand van Slachtofferhulp.
De man gelooft niet dat de vrouw een psychose had en denkt dat zijn ex hun kind opzettelijk ombracht. "Ik denk dat ze wist wat ze deed en het met opzet deed", stond onder meer in de verklaring. Volgens de man was de vrouw jaloers op haar eigen baby.
Het Openbaar Ministerie zei vandaag ervan uit te gaan dat de vrouw niet alleen haar kind liet stikken, maar hem ook geweld aan deed. Dat zou zijn aangetoond met forensisch onderzoek.
De advocaat van de vrouw spreekt dat tegen en vindt dat de vrouw moet worden vrijgesproken van het uitoefenen van geweld op haar baby. Ook benadrukte hij dat de vrouw het erg zwaar heeft in de gevangenis.
De rechtbank doet op donderdag 17 oktober uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.