Nieuwegeinse weldoener Joop Kuipers postuum ereburger in Moldavië

NIEUWEGEIN - De onlangs overleden Joop Kuipers uit Nieuwegein is deze week postuum onderscheiden in Moldavië. Zijn zoon Franklin kreeg de versierselen van de regio Hincesti uit handen van de president. Er was een officiële ceremonie georganiseerd, waarbij zijn vader ook werd opgenomen in de galerij van ereburgers.
Kuipers heeft zich in de afgelopen 25 jaar ingezet voor projecten in Albanië en Moldavië. Zo werden een kraamkliniek, bejaardencentrum en bouwcollege met geld van Kuipers' stichting gerenoveerd.
Vanwege het 25-jarig bestaan van de stichting zou de Nieuwegeiner deze week worden geëerd in Moldavië, maar enkele weken geleden werd Joop Kuipers (71), tijdens een geëscaleerde burenruzie op het gemeentehuis, getroffen door een hartaanval.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Joop Kuipers is postuum benoemd tot ereburger van de regio Hincesti.
Joop Kuipers is postuum benoemd tot ereburger van de regio Hincesti. © RTV Utrecht

HULPVERLENING

Joop Kuipers zet zich sinds 1994 in voor de armste landen in Oost-Europa. Een tv-documentaire over een vrouw in Albanië trof Joop zo in het hart, dat hij besloot haar op te zoeken. Het werd het begin van een jarenlange vriendschap, op afstand. De zorg voor deze vrouw groeide uit tot diverse hulp- en kledingtransporten en de oprichting van een stichting in 1994.
De formele bestuursvorm was noodzakelijk, omdat hem een concreet project in de schoot was geworpen. In de gemeente Kruje (Albanië) moest Kuipers plotseling dekking zoeken bij een vuurgevecht. Hij dook onder in het dichtstbijzijnde gebouw: een totaal vervallen kraamkliniek. Hier kwamen jaarlijks honderden baby's ter wereld onder erbarmelijke omstandigheden. Met een officiële Nederlandse stichting kon Kuipers de benodigde financiën vergaren om het ziekenhuis op te laten knappen door Albanese bouwers. Het werd een project van enkele jaren.
MOLDAVIË
Nadat ook de Europese Unie zich over Albanië ontfermde, besloot de stichting 'Joop naar Albanië' het vizier te verplaatsen naar Moldavië, op dat moment het armste land van Europa. Een project werd gevonden in het dorp Sarata Galdena, waar ouderen veelal aan hun lot werden overgelaten. Het enige zorgcentrum in de regio was vervallen, koud, vies en ongezellig. Twee kamers op de eerste etage dienden bovendien als een hospice.
Toen de verbouwing, met steun uit Nieuwegein, klaar was bleek hoe groot de impact was op de bewoners. Enkele bejaarden kwamen eerst een nachtje proefslapen in hun 'nieuwe' zorgcentrum, omdat ze zoveel luxe niet konden verwerken.

BOUWCOLLEGE

Op dit moment heeft de stichting zich ontfermd over de jeugd van de regio Hincesti. 'Joop naar Albanië/Moldavië' wil honderden studenten helpen bouwen aan hun toekomst. Letterlijk, want de leerlingen van het bouwcollege (vergelijkbaar met een Nederlandse ROC) hadden geen fatsoenlijke huisvesting.
Het merendeel van de scholieren woont er, omdat reizen te ver en te duur is, maar de studentenflats zijn oud en kapot. Er was geen warm water en het sanitair was dramatisch slecht. De renovatie van de studentenkamers wordt gefinancierd door de Nieuwegeinse stichting en de leerlingen zelf maken er een praktijkstage van, onder toeziend ook van hun vakdocenten.
Het project nadert op dit moment de laatste fase en het stichtingsbestuur overlegt deze maand over de voortzetting van haar activiteiten, nu voorzitter Kuipers is overleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.