Eikenprocessierups kost Utrechtse gemeenten tonnen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De eikenprocessierups vreet naast eikenblaadjes ook geld. Het plaaginsect kost Utrechtse gemeenten bij elkaar opgeteld tonnen, al zijn de verschillen tussen gemeenten groot. Zo is de rekening in Amersfoort 300.000 euro, terwijl buurman Bunschoten maar iets meer dan 5.000 euro hoeft af te tikken.
In Amersfoort werden twee keer zoveel bestrijdingsploegen ingezet als in 2018. Ook Utrecht moet de portemonnee trekken: 200.000 euro kost de bestrijding in de Domstad, dat is meer dan twee keer zoveel als in 2018 (90.000 euro). Het budget voor dit jaar werd dan ook overschreden.
Utrecht schatte in dat de overlast groter zou zijn dan voorgaande jaren, maar werd toch verrast door de enorme aantallen jeukrupsen. De gemeente schrijft: "Zo hadden we medio juli al 700 meldingen over eikenprocessierups ontvangen. Vorig jaar waren dat er over het hele jaar 250 a 300 meldingen."
Alleen in juli al meer meldingen dan in heel 2018
Gemeente Utrecht
Andere gemeenten merken ook dat 2019 het jaar van de eikenprocessierups is. Eemnes, Leusden, Baarn, Rhenen, Soest en Veenendaal moeten allemaal dieper in de buidel tasten dan ze vooraf hadden gedacht. In Stichtse Vecht zijn ze 42.500 euro kwijt, maar spreken ze niet van een overschrijding van het budget. "Het gaat om een plaag. Hiervan is nooit op voorhand in te schatten wat de grootte ervan is. Er is wel een post beschikbaar voor onvoorziene kosten waarin rekening gehouden wordt met een uitgave voor eikenprocessierups."
Niet alle gemeenten gingen hun huishoudboekje te buiten: in Bunschoten valt het zogezegd reuze mee. De gemeente is 5.135 euro kwijt en blijft binnen het budget. Ook in De Ronde Venen en Wijk bij Duurstede is het budget niet overschreden.

BESTRIJDING

Uit een eerdere inventarisatie van RTV Utrecht bleek dat gemeenten er verschillende bestrijdingsmethoden op na houden. Gemeenten die kozen om bomen preventief te behandelen zijn tevreden over de resultaten. In Vijfheerenlanden bijvoorbeeld: "Preventief bestrijden door de bomen in te spuiten met het biologische middel XenTari heeft zeker gewenst resultaat opgeleverd. De bestrijder heeft veel verschil gezien in tussen locaties waar wel en niet preventief is bestreden."
De meeste gemeenten moeten de bestrijding nog evalueren en lijken te wachten tot er een duidelijk en landelijk plan van aanpak komt. Dat komt er ook: het Kenniscentrum Eikenprocessierups kreeg de opdracht om een landelijke leidraad te maken. In september zijn de eerste stappen in Leidraad Beheersing Eikenprocessierups 2020 gezet. Toch is de verwachting dat ook volgend jaar de overlast groot zal zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.