Burgemeester sluit Dak van de Markt dit weekend na nieuw incident in Veenendaal

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
VEENENDAAL - De burgemeester van Veenendaal sluit café Het Dak van de Markt komend weekend. De zaak mag niet open "om de rust terug te brengen". De afgelopen tijd waren er meerdere incidenten bij het café, maar ook bij andere zaken in Veenendaal waar familieleden van de eigenaar werken.
Vanmorgen werd de Cultuurfabriek op het Kees Stipplein in Veenendaal ontruimd nadat daar voor de deur een verdacht pakketje werd gevonden. Ook werd de omgeving afgezet. Er werd rekening gehouden met een explosief, maar na onderzoek door deskundigen bleek het om vals alarm te gaan.
Bronnen in Veenendaal zeggen tegen RTV Utrecht dat bij het café in de Cultuurfabriek een zus werkt van de eigenaar van Het Dak van de Markt. Het zou het zoveelste incident zijn dat tegen hem gericht is. Eerder deze week werd brandgesticht bij een ijssalon van zijn broer. Ook de café-eigenaar zelf werd meerdere keren belaagd. Half september werd een handgranaat gevonden bij zijn zaak, vorig jaar werd het café meerdere keren beschoten.

NOG VEEL VRAGEN

Waarom iemand het op de café-eigenaar voorzien heeft, blijft onduidelijk. De gemeente wil daar niets over kwijt, maar laat alleen weten dat vanwege de recente incidenten in zijn directe omgeving het café nu dicht moet. De gemeente wil ook niet bevestigen dat de zus van de café-eigenaar werkt in de Cultuurfabriek.
Burgemeester Kats houdt het bij een schriftelijke verklaring. Daarin schrijft hij zich te realiseren dat de beslissing om het café dit weekend te sluiten, impact heeft op de café-eigenaar en zijn medewerkers. "Op dit moment is er geen andere oplossing. De intentie is dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. De veiligheid van onze inwoners gaat boven alles en is onze eerste prioriteit. Ik vind het onacceptabel dat onze Veense samenleving hiermee wordt geconfronteerd."
Politieteamchef Henk Wiesenekker zegt dat de politie de opsporing maximaal heeft opgeschaald en dat het toezicht is geïntensiveerd. "Door de extra maatregelen wordt alles op alles gezet om diegene(n) die hiervoor verantwoordelijk zijn op te sporen en aan te houden. In het belang van dit onderzoek en om de opsporingskansen optimaal te houden, kan niet op de aard van de maatregelen worden ingaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.