Woonbootbewoners Utrecht begrijpen er niets van: "We kunnen geen kant meer op"

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - "Het is de mooiste stad ter wereld, maar hoe de mensen die de stad besturen met hun burgers omgaan, dat vind ik echt schandalig." Erwin Pattipeilohy is aan het woord. Hij woont samen met zijn vrouw Angelina in een woonboot aan het Merwedekanaal, maar ze moeten weg.
Precies door de keuken van Erwin en Angelina komt een brug. De gemeente Utrecht wil 5 extra bruggen bouwen over het Merwedekanaal om de bewoners van de nieuw te bouwen wijk aan de overkant een goede toegang tot de stad te geven. Vijf woonboten moeten weg.
Op een informatieavond van de gemeente kwam Erwin er achter dat hij plaats moest maken voor een brug. Niemand had hem dat persoonlijk verteld.
''We zagen op die avond voor het eerst de tekeningen, daar stonden de woonboten nog niet eens op ingetekend. Toen zag ik een streepje staan. Ik ben naar een ambtenaar gegaan om te vragen wat dat streepje was en die zei: dat is een brug. Ik zeg, maar ik woon daar. Dat is onze woonboot die daar ligt. Ze haalde haar schouders op en ze liep zo weg.''
De woonboot van Erwin en zijn vrouw
De woonboot van Erwin en zijn vrouw © RTV Utrecht / Iris Tasseron

ONZEKERHEID

Erwin en zijn vrouw zijn er kapot van, verslagen zitten ze in hun woonkamer. Hij begrijpt dat er woningen moeten komen, maar de manier waarop de gemeente met hen communiceert: daar begrijpt hij niets van. ''We kunnen gewoon helemaal niks. We kunnen geen kant op. We zitten in de tang.''
Al drie jaar leven Erwin en Angelina in onzekerheid. Komen die bruggen er nu wel of niet? De gemeente Utrecht heeft het besluit hierover en over de nieuw te bouwen wijk in de Merwedekanaalzone voorlopig uitgesteld.
Inmiddels is Erwin zo teleurgesteld in het bestuur van de gemeente Utrecht dat hij de stad waar hij geboren en getogen is wil verlaten. Alleen is dat nu nog niet mogelijk zolang het besluit over de bruggen nog niet definitief is.
Het artikel gaat verder onder de videoreportage.
Erwin is teleurgesteld in de gemeente. "Ik heb een hekel gekregen aan m'n stad."

HISTORISCHE SCHEPEN

Voor meer bewoners is de komst van de bruggen op het kanaal een grote zorg. Zo liggen in de Veilinghaven historische schepen. Daar woont Lotte met haar man Kees. Met regelmaat moeten zij met hun schip te stad uit varen naar de werf voor onderhoud, maar zo makkelijk gaat dat niet als er extra bruggen komen.
Lotte Kok: ''Als er nog meer bruggen komen dan kunnen wij de vaart er niet meer inhouden. En als dat niet kan dan wordt het minder veilig voor de andere bootjes en zwemmers, want zo'n groot schip is minder wendbaar.''
Lotte en Koos varen regelmatig uit met hun historische schip
Lotte en Koos varen regelmatig uit met hun historische schip © RTV Utrecht / Iris Tasseron

VEILIGHEID

Koos en Lotte varen altijd met z'n tweeën voor de veiligheid. Koos staat achter het roer en Lotte staat voor op het schip om aanwijzingen te geven. Voor alle gebruikers op het kanaal hebben ze tekens afgesproken. De schipper kan namelijk vanaf de achterkant van het schip, waar het roer is, niet zien wat er aan de voorkant voorbij komt. Tot nu toe is er nog nooit iets gebeurd.
Volgens Lotte en Koos is het wel van belang dat de bruggen vlot achter elkaar opengaan, zodat ze rustig door kunnen varen. Als dat niet kan drijft zo'n groot schip wel eens af, en dat kan tot problemen leiden.

ACTIE

De bewoners van de woonboten, de historische schepen en die van Rivierenwijk hebben de krachten gebundeld. Zaterdag voeren ze actie. Ook de watersportverenigingen aan het kanaal doen aan het protest mee. De wethouder is ook uitgenodigd om een petitie in ontvangst te nemen tegen de komst van die vijf extra bruggen.
Lotte en Koos zijn met de nieuwe brug bang voor "geklooi op het kanaal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.