Taghi was voornaamste opdrachtgever moordcommando's Caloh Wagoh

© RTV Utrecht
BREUKELEN/UTRECHT - Motorclub Caloh Wagoh heeft over drie moordcommando's beschikt, die opdrachten aannamen van onder anderen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. Dat is vandaag gebleken tijdens het proces over liquidaties rond de motorbende.
Hoofdverdachten in het proces zijn Delano R. (48), medeoprichter van de club, en Greg R. (71), een ander lid. Behalve van de bende rond Taghi kregen zij moordopdrachten van criminele groepen Turken, bleek tijdens de zitting.
Kroongetuige Tony de G. heeft belangrijke verklaringen afgelegd in de zaak. Zo heeft hij gezegd dat Ridouan Taghi opdracht gaf tot de liquidatie van een drugscrimineel uit Houten in Den Haag.
JAÏR WESSELS
Er zijn in totaal veertien verdachten. Een van hen is de 34-jarige Feno D. uit Nieuwegein die onder meer verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Jair Wessels in Breukelen, uitlokking van zeker zeven andere moordpogingen en het beschieten van het huis van een drugscrimineel op de Gezichtslaan in Doorn.
Het Openbaar Ministerie houdt veel informatie voorlopig geheim, om verdachten daar op een later moment onverwacht mee te kunnen confronteren.
Behalve over verklaringen van kroongetuige De G. beschikt justitie over een grote hoeveelheid ontsleutelde communicatie tussen diverse verdachten, zogeheten PGP-berichten. Het OM sprak met weerzin over de criminele bloeddorst van Caloh Wagoh.
Ridouan Taghi is het middelpunt van een andere grote zaak, Marengo, die verwant is aan het onderzoek- Eris. In beide zaken gaat het om nietsontziend en zeer grof geweld in de onderwereld. Kroongetuige De G. (35) was zelf actief voor een van de moordcellen.
Na de moord op Jair Wessels, op 7 juli 2017 in Breukelen, vluchtte hij naar Spanje. Naar eigen zeggen wilde hij vanaf dat moment niet meer voor de moordorganisatie werken en kon hij "geen kant meer op". Toen besloot hij spijtoptant te worden.

VRIJLATING

De advocaat van Howard K., een andere verdachte van de liquidatie van Wessels, vroeg om vrijlating van zijn cliënt. Die zit al twee jaar in voorarrest en dat duurt veel te lang, betoogde de raadsman. Ook de advocaten van andere verdachten deden dat verzoek, onder wie die van Greg R.
Verder beklagen de advocaten zich erover dat ze maar beperkt inzicht krijgen in de verklaringen van de kroongetuige. Hem willen ze zo snel mogelijk verhoren in de rechtszaal.
De rechtszaak wordt in december voortgezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.