RIVM: drie doden en een miskraam door listeriabacterie

BILTHOVEN - Drie mensen zijn overleden door de listeriabacterie die in vleeswaren van producent Offerman is aangetroffen. Ook heeft een vrouw door de besmetting een miskraam gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.
Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar via de vleeswaren besmet met de bacterie. Volgens het RIVM kwam deze bacterie nog niet heel vaak in Nederland voor. De bacterie zit meestal in voedsel, maar kan bijvoorbeeld ook in water zitten.
Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekten samen de bron van de besmetting: vleeswarenproducent Offerman. De producent, die levert aan Aldi, Jumbo, Sligro, Bidfood en Versunie, roept de vleeswaren terug. De beurshandel van het moederbedrijf van Offerman is stilgelegd, nadat het aandeel met 9 procent was gedaald.
Listeria kan voor zwakkeren levensgevaarlijk zijn. Gezonde mensen krijgen er meestal hooguit milde griep- of buikgriepverschijnselen van, maar jonge kinderen, senioren en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen risico op hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Zwangere vrouwen kunnen de bacterie ongemerkt dragen, maar het ongeboren kind kan sterven, ziek worden of te vroeg geboren worden.
De infectieziekte die door listeria wordt veroorzaakt, listeriose, kan met medicijnen worden bestreden. Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met listeriose gemeld bij het RIVM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.