RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuulijk Zoëy: Eekhoorns zoeken in Doorn

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Eddy is met eekhoorndeskundige Chris Achterberg op zoek naar de eekhoorn tussen de prachtige en diverse bomen van het Bomenmuseum in Doorn.

De herfst is een drukke periode voor eekhoorns. Ze zijn tussen de bomen op zoek naar voedsel om de winter door te komen. De verzamelde nootjes verstoppen ze in een holletje in de grond dat ze later weer terug kunnen vinden door met hun scherpe neus over de bosbodem te snuffelen. Eekhoorns houden geen winterslaap, maar ze zijn wel wat minder actief dan in de herfst.

 Eddy met Chris Achterberg op zoek naar de eekhoorn. Eddy met Chris Achterberg op zoek naar de eekhoorn. | Foto: RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose

ONTSNAPT
In Nederland is de rode eekhoorn onze inheemse soort en alle anderen zoals de grijze eekhoorn zijn uitgezet of ontsnapt uit dierenwinkels. Eddy hoort dat er een zwarte eekhoorn in het Bomenmuseum gezien is. "Is zo'n zwarte eekhoorn dan een exoot?" "Nee dat denk ik niet", legt Chris uit. "Eekhoorns kunnen qua vachtkleur nogal variren. De meeste zijn roodbruin, maar je hebt er ook met witte vlekken en zelfs hele donkere die zwart lijken. Het is dezelfde soort maar met een veel donkerdere vacht."

OUD BOS
Eekhoorns komen voor in loofbos, naaldbos en gemengd bos, maar ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos. Hun voorkeur gaat uit naar ouder bos, omdat daar meer voedsel en nestgelegenheid is. Het is een nattige ochtend wanneer Eddy en Chris door het park struinen. Helaas laat geen enkele eekhoorn zich vandaag zien. Dat ze er zitten dat is zeker, want er worden wel aangevreten dennenappels gevonden.

Hieronder zie je hoe Eddy en Chris op zoek gaan naar de eekhoorns in het Bomenmuseum.

Natuurlijk Zoy over de eekhoorn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -