Pijnlijke e-mailblunder bij Centrum voor Jeugd en Gezin Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Utrecht heeft per ongeluk namen van ouders gelekt die met hun kind een jeugdarts of jeugdverpleegkundige hebben bezocht. Een mail over een tevredenheidsonderzoek werd zo verstuurd dat de mailadressen van de geadresseerden voor iedereen zichtbaar waren. De meeste mailadressen zijn eenvoudig te herleiden naar een volledige naam.
In de mail wordt de ouders gevraagd hoe zij het bezoek aan de hulpverleners hebben ervaren. "Wij horen graag hoe u dit bezoek vond, want uw mening helpt ons om onze dienstverlening te verbeteren en afspraken zoveel mogelijk aan te laten sluiten op uw wensen en behoeften", staat in de mail. De misser is met name pijnlijk omdat verderop in de mail wordt gezegd dat gegevens "zorgvuldig, veilig en anoniem" worden verwerkt.
De gemeente Utrecht erkent de fout. "Door een vergissing is er een mail verstuurd waarbij enkele mailadressen in de cc zijn gezet in plaats van de bcc. De gemeente Utrecht heeft direct daarop de melding, conform de procedure meldplicht datalekken, in behandeling genomen", laat de gemeente in een reactie weten.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft inmiddels de ouders aan wie de mail is gestuurd op de hoogte gesteld. "We gaan de werkwijze herzien om dit soort vergissingen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Ik bied u mijn excuses aan voor het ontstane ongemak", meldt directeur Bart Andriessen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.