Gemengde reacties stikstofaanpak: "Mondjesmaat-maatregelen die geen oplossing bieden"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Op de stikstofaanpak van het kabinet wordt door politieke partijen en belangenorganisaties gemengd gereageerd. Oppositiepartijen zijn vooral kritisch over de plannen, waarbij linkse partijen de maatregelen niet ver genoeg vinden gaan en rechtste partijen de meeste maatregelen maar onzin vinden.
De coalitiepartijen VVD, CDA, en ChristenUnie zijn positief over de maatregelen van het kabinet die zijn bedoeld om uit de stikstofimpasse te komen. Van belang is dat Nederland weer door kan met (bouw-)projecten en dat vergunningen weer mogelijk worden, zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers. Tegelijk wordt natuurherstel "serieus aangepakt voor een mooie en schone omgeving".

OPPOSITIE

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn negatief over de plannen van het kabinet om de stikstofproblemen aan te pakken. GroenLinks noemt de maatregelen "boterzacht, niet concreet en te traag". Partijleider Jesse Klaver wijst erop dat er "geen cent wordt uitgetrokken om boeren uit te kopen of natuur te herstellen. Boeren, bouwers en natuurliefhebbers: niemand is met het plan van vandaag veel wijzer geworden."
Ronduit afwijzend is de opstelling van PVV-leider Geert Wilders. Hij vindt de voorstellen "broddelwerk". "Pas nou die onzinregels aan en laat hardwerkend Nederland met rust! We hebben geen stikstofprobleem maar een probleem met doorgeslagen EU-regels en politici die daar voor buigen!"

LTO NEDERLAND

Landbouworganisatie LTO Nederland heeft gemengde gevoelens over de kabinetsplannen om de stikstofproblematiek op te lossen. Aan de ene kant is de brancheorganisatie blij dat er is gekozen voor het vrijwillig uitkopen van boeren in plaats van gedwongen krimp. Aan de andere kant blijft er nog de nodige onzekerheid voor boeren, onder meer door inkrimping van afgegeven vergunningen.
Het opkopen van boerenbedrijven in de buurt van natuurgebieden moet volgens LTO wel vrijwillig blijven. Ook moet er een marktconforme prijs worden betaald bij de uitkoop en moeten buren die wel door willen gaan daar ook de ruimte voor krijgen.
De brancheorganisatie ziet het afpakken van niet gebruikte uitbreidingsruimte in een vergunning, totaal niet zitten. Die "aantasting van bestaande vergunningsruimte" is voor LTO "onacceptabel".

NATUUR EN MILIEU

Verschillende natuur- en milieuorganisaties zijn gematigd positief over de stikstofaanpak die het kabinet heeft bekendgemaakt. Zo zijn het Wereldnatuurfonds en Natuurmonumenten blij met de koers die het kabinet kiest, al hoopt het Wereldnatuurfonds nu wel dat er wordt "doorgepakt".
Kritischer zijn Greenpeace en Milieudefensie. Zo vindt Greenpeace dat er nu niet wordt gekozen voor "echt duurzame landbouw" en vindt de organisatie dat "het verminderen van het aantal dieren de enige juiste aanpak is". Milieudefensie spreekt van "mondjesmaat-maatregelen die geen oplossingen bieden".

WERKGEVERSORGANISATIES

De stikstofplannen van het kabinet zijn op korte termijn geen oplossing. Dat vinden werkgeverssorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, die het wel goed vinden dat het kabinet "de noodsignalen vanuit het bedrijfsleven" ter harte neemt en snel weer vergunningen wil gaan verlenen.
Voor die korte termijn zouden de werkgevers graag zien dat drempelwaarden worden vastgesteld. Daarmee kunnen bouwprojecten met verwaarloosbare emissies snel weer worden opgestart. Die drempelwaarden worden echter pas in 2020 opgesteld. "Bedrijven die nu al in zwaar weer verkeren, hebben die tijd niet", waarschuwen de werkgeversorganisaties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.