Slachtoffers huiselijk geweld noodgedwongen in hotels door tekort aan noodbedden

UTRECHT - Vrouwen die halsoverkop moeten vluchten voor hun gewelddadige partner kunnen niet altijd in een noodopvang terecht omdat daar niet genoeg plek is. Om ze toch uit hun gevaarlijke situatie te kunnen halen, worden ze in hotels ondergebracht, blijkt uit onderzoek van NOS op 3.
In Utrecht moesten dit jaar zestien vrouwen naar een hotel. Vijf van hen hadden een of meerdere kinderen. In heel het land gaat het jaarlijks om tientallen vrouwen die door ruimtegebrek in hotels worden ondergebracht.
"Het tekort aan opvangmogelijkheden leidt tot onverantwoorde veiligheidsrisico's", zegt Marleen van Eijndhoven, voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang, tegen de NOS. Ze vindt dat de grens is bereikt. "Er moet nu landelijk iets gebeuren om de problematiek aan te pakken."

WERK AAN DE WINKEL

"Dit is niet goed", erkent verantwoordelijk minister Hugo de Jonge. "Daar is echt werk aan de winkel." Hij zegt te onderzoeken waar het misgaat en verwacht van gemeenten dat ze in actie komen.
Volgens de minister is er al met gemeenten en opvanginstellingen afgesproken dat ze in kaart gaan brengen waar het precies knelt. De Jonge benadrukt dat gemeenten de taak hebben om voor voldoende opvangplaatsen te zorgen.

NOODBEDDEN

Jaarlijks maken ongeveer 12.000 vrouwen in Nederland gebruik van de vrouwenopvang. Maar in sommige situaties loopt een vrouw zo'n groot gevaar, dat ze direct in veiligheid moet worden gebracht. Voor deze situaties zijn noodbedden beschikbaar. Uit een rondgang van de NOS langs twintig vrouwenopvanginstellingen blijkt nu dat deze bedden niet altijd vrij zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.