NS start proef met automatische piloot in trein

UTRECHT - De NS gaat dit najaar een trein met een 'automatische piloot' laten rijden. Volgens het Utrechtse spoorbedrijf gaat het om een testrit zonder reizigers, waarbij wel voor de zekerheid een machinist in de cabine aanwezig is.
De trein gaat op de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle rijden. "In de cabine wordt een computerunit geplaatst die de trein bestuurt. Die weet alles van de trein en de infrastructuur en is in staat om de trein te besturen door al deze informatie samen te brengen", laat een woordvoerder van de NS weten. Hij maakt de vergelijking met de automatische piloot in een vliegtuig, waarbij ook een (co)piloot aanwezig is.

TOENAME REIZIGERS

De proef is een initiatief van de NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur. Aanleiding is het toenemend aantal reizigers en de drukte op het spoor. Door deze technologie kunnen treinen volgens hem korter achter elkaar rijden.
"Om de schaarse infrastructuur zo goed mogelijk te benutten, startten we al met de tienminutentrein tussen Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Ook introduceerden we een smartwatch waardoor treinpersoneel op de seconde nauwkeurig kan vertrekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.