Trekkertrek op grasmaaiers in Woudenberg: "We willen jongeren stimuleren te sleutelen"

WOUDENBERG - Op het platteland is het een populaire sport: trekkertrek, met een tractor of een vrachtwagen een aanhangwagen door een weiland trekken. In Woudenberg gaan ze een stapje verder: daar organiseren ze een trekkertrek voor kinderen. De jongens stappen niet op levensgrote tractoren, maar op een grasmaaier.
De 6-jarige Sjoerd Kuipers is één van de deelnemers. Als je hem vraagt wat hij later wil worden, dan is hij resoluut. "Ik word boer, want het is leuk om met tractoren te werken." Je zou verwachten dat zijn vader ook boer is. "Eh nee, die werkt bij de radio." Op de achtergrond nuanceert zijn moeder het een beetje: "Ja, in het weekend, maar door de week zit hij op kantoor."
De 6-jarige Sjoerd Kuipers is één van de deelnemers.
De 6-jarige Sjoerd Kuipers is één van de deelnemers. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Sjoerd is onderdeel van de jaarlijkse Grasmaaiertrek Woudenberg. In een boomgaard is een baan van dertig meter uitgezet. Het oogt heel professioneel, met baancommissarissen, dranghekken en een jurywagen.
De jongens stappen niet op levensgrote tractoren, maar op een grasmaaier.
De jongens stappen niet op levensgrote tractoren, maar op een grasmaaier. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Bij tractorpulling is het de bedoeling om een aanhangwagen zo ver mogelijk te verslepen door een weiland. Maar die aanhangwagen heeft een gewicht dat langzaam naar voren schuift. De wagen heeft aan de voorkant geen wielen, dus graaft de kar zich steeds dieper vast in de grond. Hoe verder je komt, hoe zwaarder het wordt. En dus gaat het in deze sport om brute paardenkrachten. Maar ook om met beleid de koppeling en het gaspedaal te beroeren.
Remco Koning is een van de organisatoren. "We doen dit voor het zesde jaar. We proberen jaarlijks drie evenementen neer te zetten. Bij twee liften we dan mee met een andere organisatie, zoals Koningsdag of de grote TrekkerTrek. Maar één keer per jaar doen we het hier. Dan komen de kinderen vanuit de wijde omgeving."
De Grasmaaiertrek in Woudenberg.
De Grasmaaiertrek in Woudenberg. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

KEURING

Voordat de mini-trekkers de baan op mogen, is er een heuse keuring. Er zijn twee belangrijke eisen aan de machines. Ten eerste moet de motor origineel zijn. Remco: "Anders zetten ze er het blok van een personenauto in, dat is natuurlijk niet de bedoeling." De tweede eis is dat het apparaat ooit een grasmaaier moet zijn geweest. "Maar het snijblad halen ze er natuurlijk als eerste af, dat scheelt in gewicht."
Hoewel het een echte wedstrijd is, staat plezier voorop. Remco: "Die koppies bij die jochies is goud, dat is de beloning waarvoor ik het doe. De spanning op het gezicht van een 5-jarige, of de stoere nonchalance van een vijftienjarige. Dat is mooi toch?"
"Die koppies bij die jochies is goud, dat is de beloning waarvoor ik het doe."
"Die koppies bij die jochies is goud, dat is de beloning waarvoor ik het doe." © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

SLEUTELEN

Bij die laatste categorie hoort Daan van de Horst. Hij is 14 jaar oud. Samen met zijn vriend Nick sleutelt hij aan hun machines. "Ik heb een Hako 1600E. Waar dat getal op slaat weet ik niet, het zal niet de cilinderinhoud zijn." Zijn machine heet De Brullende Leeuw. Op zaterdag sleutelen ze er aan. "We hebben het gewicht aangepast. Bovendien hebben we een handle aangebracht waarmee we de V-snaar kunnen aantrekken, zodat hij niet slipt als we veel gas geven."
Dat sleutelen is nou net één van de doelstellingen van het evenement. Remco: "De primaire gedachte is een leuke dag. Maar we willen jongeren ook achter hun schermen wegtrekken en ze stimuleren om te gaan sleutelen. Zo krijgen ze meer interesse in techniek."
De Grasmaaiertrek in Woudenberg.
De Grasmaaiertrek in Woudenberg. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Als je een uurtje kijkt, dan valt één ding op. De jongens zitten op hun trekkers, de meisjes spelen op het springkussen. Remco: "Dat is niet helemaal waar, we hebben één meisje dat meedoet." En als je iets verder kijkt, dan zie je dat vooral vaders olie aan de handen hebben.
Dat bevestigt ook de 6-jarige Sjoerd: "Mijn Wheel Horse heeft 11 pk en onze tractoren worden in elkaar gezet door opa's en vaders." En weg is de knaap, op weg naar zijn volgende fullpull. Hij trekt de aanhanger in één keer naar de finish, dertig meter verderop.
De Grasmaaiertrek in Woudenberg.
De Grasmaaiertrek in Woudenberg. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.