RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Duizenden lopers rennen door Utrecht tijdens Singelloop


UTRECHT - Felgekleurde hardloopschoenen, stretchbroekjes en zwetende hoofden bepaalden zondag het straatbeeld in de binnenstad van Utrecht tijdens de Singelloop. Vanwege de hardloopwedstrijd was een groot deel van het centrum moeilijk te bereiken. En ook de organisatie had bereikbaarheidsproblemen: de website van het evenement lag er 's ochtends enkele uren uit.

Het evenement trok dit jaar zo'n 9500 lopers. Het hoofdnummer, de 10 kilometer, startte om 14.00 uur. Daarvoor waren er korte hardloopafstanden voor kinderen en een 5 kilometer.

De site van het evenement was zondagochtend vroeg enkele uren niet bereikbaar. Aan het einde van de ochtend deed de site het weer gewoon.ROUTE
De lopers van de 10 kilometer begonnen op de Maliebaan en sloegen rechtsaf richting de Biltstraat. Vanaf daar werd een rondje gelopen door het centrum over de Nobelstraat, via het Janskerkhof en de Voorstraat. Daarna liep de route over de Wittevrouwensingel en Hopakker richting de Talmalaan. Vanaf hier ging de weg naar het Wilhelminapark langs TivoliVredenburg en over de Catharijnesingel en de Homeruslaan. De 10 kilometer startte om 14.00 uur.

 Route van 10 kilometer Singelloop 2019 Route van 10 kilometer Singelloop 2019 | Foto: Singelloop, Facebook

WEER
Het was een koude dag om hard te lopen met een maximumtemperatuur van 12 graden en regen. Deelnemers werd van tevoren aangeraden om zich goed aan te kleden.

VERKEERSHINDER BUITEN UTRECHT
De organisatie waarschuwde vooraf deelnemers die met de auto kwamen voor verkeershinder vanwege werkzaamheden op de A12. Daar wordt dit weekend bij knooppunt Oudenrijn in de richting van Arnhem aan de Galecopperbrug gewerkt. Rijkswaterstaat plaatst daar nieuwe voegovergangen en om het verkeer over de brug goed te doseren, zijn er afsluitingen en omleidingen ingesteld. Dit kan een half uur extra reistijd opleveren.

WERELDRECORD
De Singelloop is een wedstrijd voor amateurs en professionals. De wedstrijd staat bekend als een snelle 10 kilometer waarop atleten dus meer kans maken een (persoonlijk) record te lopen.

In 2010 liep de Keniaan Leonard Komon in Utrecht de 10 kilometer in 26 minuten en 44 seconden. Dat is nog steeds het wereldrecord. Of dat dit jaar verbroken gaat worden, is de vraag. Sinds 2010 is er niet onder de 27 minuten gelopen. De winnende tijd van vorig jaar (27.24) was de snelste tijd van de laatste acht jaar.

De Singelloop is vooral ook erg populair onder recreatieve hardlopers. En dat is iets waar de organisatie expres op inspeelt, aldus de Utrechtse atleet Paul Zwama: "Omdat het parcours veranderd is en alles leuker moet zijn voor deelnemers en publiek. Dat betekent ook meer scherpe bochtjes, meer draaien, keren en automatisch langzamere tijden voor atleten. Wij willen graag een snel parcours, hard lopen, weinig bochten, geen hoogteverschil, geen klinkers. Ik denk echt dat de Singelloop een switch aan het maken is, of al heeft gemaakt."

De Singelloop is zondag live te horen in het sportprogramma Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht. De uitzending begint om 14.00 uur.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -