RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hypermoderne Utrechtse rioolwaterzuivering open: "Deze smurrie noemen wij het bruine goud"


UTRECHT - Een leek ziet slechts een borrelende smurrie met belletjes. Ietwat riekend ook. Dit lijkt weinig goeds te beloven. Maar Erik Rekswinkel, procestechnoloog bij de nieuwe Utrechtse rioolzuiveringsinstallatie, kijkt tevreden toe. "Deze smurrie noemen wij het bruine goud."

Bij de installatie tussen het Zandpad en de Brailledreef in Utrecht wordt dagelijks zo'n 65 miljoen liter afvalwater van 430.000 inwoners gezuiverd. Het is de grootste in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en een van de grootste zuiveringen in Nederland. De installatie, met zes grote tanks in plaats van twintig bassins, is al een tijdje klaar. Minister Cora van Nieuwenhuizen verricht vandaag de officiŽle openingshandeling.

DE METHODE
Bij de zuivering wordt gewerkt met de ultramoderne Nereda-technologie, die in april nog werd onderscheiden met de Global Water Award. Deze methode is door Royal HaskoningDHV ontwikkeld in samenwerking met een aantal waterschappen, kenniscentrum STOWA, TU Delft en stichting STW.

Aerobe-bacteriŽn in de vorm van slibkorrels zuiveren het afvalwater. Het rioolslib en het schoongemaakte water zijn gemakkelijk van elkaar te scheiden, omdat de slibkorrels naar de bodem zakken. "De bacteriŽn vreten jouw en mijn ontlasting op", zei Rekswinkel vanmorgen op Radio M Utrecht tegen verslaggever Robert Jan Booij. "Het enige restproduct dat daar bij vrijkomt zijn de bacteriŽn zelf. Die selecteren we en belonen we als ze aan elkaar plakken. Dan mogen ze in de tank blijven. Als ze gewoon als vrij levende bacterie door het leven willen, gaan ze eruit. Die foute, losse worden in een vrachtwagen afgevoerd en in Rotterdam verbrand."

 De nieuwe Utrechtse zuiveringsinstallatie. De nieuwe Utrechtse zuiveringsinstallatie. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

VOORDELEN EN GEUR
De nieuwe zuivering neemt door het gebruik van de Nereda-technologie minder ruimte in dan de oude. Andere voordelen: schoner water, meer zuiveringscapaciteit, lager energieverbruik en, als het goed is, ook minder geurhinder voor de omgeving, al zijn daar al langere tijd klachten over van omwonenden. Het hoogheemraadschap noemt dit een essentieel onderdeel. Tijdens de opstart is in verband met de hinder de geurbehandeling uitgebreid met een aantal tijdelijke maatregelen. Een definitieve aanpassing volgt nog.

 Een van de tanks. Een van de tanks. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

HARD NODIG
De komst van de nieuwe installatie was hard nodig, vertelde procestechnoloog Rekswinkel vanmorgen. "Met de oude zuivering was het pappen en nathouden. We moesten bij wijze van spreken met duct-tape aan de gang. Het is een wonder dat het al die tijd allemaal goed is gegaan." De bassins van de vorige installatie staan er nog en zullen gesloopt worden. Wat er uiteindelijk gaat gebeuren met de overgebleven ruimte, en of hier misschien wel woningen gebouwd gaan worden, moet nog worden besloten.

Rondleiding bij de zuiveringsinstallatie (1)


Rondleiding bij de zuiveringsinstallatie (2)


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -