RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Honderden kwetsbare ouderen Amersfoort al weken in de kou

1/4
AMERSFOORT - Bewoners van 240 appartementen van woonzorgcentrum De Eemgaarde in Amersfoort hebben al zes weken geen verwarming. De ketels in het gebouw aan de Dorresteinseweg waren in slechte staat en moesten worden vernieuwd, maar de werkzaamheden zijn nog steeds niet afgerond. Het gevolg is dat kwetsbare ouderen nu in de kou zitten.

"Ik ga straks even naar de winkel om op te warmen", verzucht een bewoonster. De afgelopen dagen is het een stuk kouder in Nederland geworden, met als gevolg dat de temperatuur in sommige kamers is gezakt tot 13 graden.

PLANNING
Het appartementencomplex is van Woonzorg Nederland. De huurderscommissie gaf eerder het advies om de ketels in mei te vernieuwen, maar de eigenaar van het gebouw besloot anders.

Er zijn elektrische kachels beschikbaar gesteld aan de bewoners"
Woonzorg Nederland

"Vorig jaar hebben we in een gesprek met de regiomanager van Woonzorg Nederland gezegd: begin al in mei aan de vernieuwing voor het geval zich complicaties voordoen tijdens de werkzaamheden. Daar hebben ze niet naar geluisterd en daardoor zitten we dus al sinds 26 augustus in de kou", vertelt voorzitter Piet Lamers van de huurderscommissie.

ELEKTRISCHE KACHELS
Het merendeel van de bewoners in het complex is ouder dan 70 jaar. Deze week wordt een van de bewoners zelfs 100 jaar oud. Lamers: "Veel zijn slecht ter been, dus die zitten veel. Als je veel zit dan krijg je het koud."

 Sommige bewoners hebben elektrische kachels neergezet. Sommige bewoners hebben elektrische kachels neergezet. | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Er zijn weliswaar elektrische kachels uitgedeeld, maar dit waren er maar vijftig, terwijl er 240 appartementen zijn. De uitgedeelde kachels waren dan ook alleen voor die bewoners die het echt heel koud hadden. Een van de bewoners, ze wil anoniem blijven, vertelt dat de kachels snel waren vergeven. Zelf heeft ze er ook een kunnen bemachtigen, maar helaas maakt het niet veel uit. Bij haar in de kamer is het 17 graden. Dus gaat ze er straks even op uit naar de winkel om warm te worden.

De tekst gaat verder onder de video.

"Schandalig dat Woonzorg zo met ouderen omgaat"


BOOS
De bewoners zijn de situatie inmiddels meer dan zat. Zó lang in de kou zitten is geen doen voor mensen die slecht ter been zijn. Het gaat ook ten koste van de gezondheid, zeggen ze. Een bewoonster is haar stem kwijt, anderen zitten in de lappenmand.

Lamers voelt zich niet serieus genomen door Woonzorg Nederland. "Als wij zeggen: waarom moet dit zo? Dan krijg je daar bijna geen antwoord op of zelfs helemaal niet. Het is op z'n zachts gezegd schandalig dat Woonzorg zo met ouderen omgaat."

WOONZORG
Woonzorg Nederland laat weten de situatie "erg vervelend" te vinden. "Vorige week bleek dat de geleverde rookgasafvoeren die aan de cv-installatie gekoppeld moeten worden, niet voldeden. Veiligheid staat bovenaan de agenda, daarom hebben we direct opdracht gegeven nieuwe rookgasafvoeren te bestellen. Deze worden onmiddellijk na levering geďnstalleerd."

Volgens het bedrijf lopen de werkzaamheden anderhalve week uit. "Er zijn elektrische kachels beschikbaar gesteld aan de bewoners. Naar verwachting kunnen de bewoners van complex Eemgaarde in de loop van woensdag 9 oktober gebruikmaken van de vernieuwde cv-installatie."

 Woonzorgcentrum de Eemgaarde. Woonzorgcentrum de Eemgaarde. | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

AANBOD KACHELS
Woonzorg Nederland laat verder weten dat bewoners van maar 35 appartementen te kennen hadden gegeven gebruik te willen maken van een elektrische kachel. Afgelopen vrijdag maakten bewoners van 50 woningen gebruik van dit aanbod.

"Meer aanvragen voor een elektrische kachel zijn tot nu toe niet binnengekomen. Mochten meer bewoners een elektrische kachel willen gebruiken, dan kunnen ze dit aangeven bij de bewonersconsulent", aldus het bedrijf in een schriftelijke reactie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -