Een 'thuis' voor daklozen in Utrecht, 24-uurs opvang geopend

UTRECHT - De Sleep Inn op de Jansveld in Utrecht heeft vandaag de 24-uurs opvang officieel geopend. De afgelopen tijd is de opvang verbouwd. De laatste dingen worden nu geregeld en binnenkort mogen daklozen in deze opvang verblijven.
In de 24-uurs opvang krijgen de daklozen een eigen kamer. Hier kunnen ze altijd terecht en de hele dag in en uit lopen. De bedoeling is dat de daklozen die hier komen daarna weer stabiel vertrekken. Volgens wethouder Maarten van Ooijen is dit beter voor het herstel omdat ze dan meer zekerheid hebben en uit de overlevingsmodus komen. Het doel is om de daklozen weer te re-integreren in de maatschappij. "Uit onderzoek en uit ons boerenverstand weten we dat de 24-uurs opvang een hele goede stap is."
Onze allerbelangrijkste doelstelling is: niemand slaapt op straat, je hebt recht op een dak boven je hoofd.
Wethouder Maarten van Ooijen

THUIS KOMEN

Hiervoor was de Sleep Inn alleen een nachtopvang voor daklozen waar zij een nacht konden slapen, douchen en ontbijten. 's Ochtends gingen ze dan weer naar buiten en konden ze een dagopvang opzoeken. Dit is niet de situatie die de gemeente wil. Bij de nachtopvang was het de dag daarna onzeker of ze daar weer konden blijven slapen. En dus is er naast de nachtopvang nu een verdieping met twaalf eenpersoonskamers voor daklozen die daar 24 uur per dag mogen blijven.
Harry Troost in de Sleep Inn
Harry Troost in de Sleep Inn © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Harry Troost, medewerker bij de Sleep Inn is zelf ook dakloos geweest en denkt dat de 24-uurs opvang een uitstekende oplossing is. "Dit komt omdat je een baan kunt zoeken en dat je ook zoals wij zeggen, thuis kunt komen. Even onder de douche rustig worden in plaats van dat je moet wachten totdat de nachtopvang open gaat."
Van Ooijen vindt het belangrijk dat er goede begeleiding is en dat er wordt aangemoedigd dat ze zelf de regie over hun leven nemen. "Onze allerbelangrijkste doelstelling is: niemand slaapt op straat, je hebt recht op een dak boven je hoofd. En misschien nog belangrijker dan dat, is toewerken naar een nieuwe thuissituatie."

DAGINVULLING

De gemeente organiseert de dagbegeleiding en daginvulling van de daklozen. Overdag kunnen ze bijvoorbeeld meehelpen door schoon te maken of te koken in het Smulhuis. Het Smulhuis staat naast de opvang en vrijwilligers koken hier avondeten voor de daklozen. De daklozen kunnen ook verschillende activiteiten en klusjes doen zoals vrijwilligerswerk bij een fietsenmakerij of in een moestuin.
Keuken van het Smulhuis
Keuken van het Smulhuis © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
"Het is de bedoeling dat ze wat gaan doen met hun leven. Op het moment dat je stil staat dan blijf je stil staan", zegt medewerker Harry Troost. "Ook krijgen ze maatschappelijke begeleiding, zodat ze hun leven weer oppakken. Er zijn ook veel spelletjes in de opvang en vrijwilligers spelen die soms met de gasten. Een spel waar ze helemaal gek van zijn is Jenga, dat vinden ze schitterend."
Er kunnen momenteel vijftig mensen terecht in de Sleep Inn. "We zien een toename van het aantal daklozen en dat is echt een serieus vraagstuk waar we druk mee bezig zijn", vertelt van Ooijen. "We hebben de afgelopen weken een aantal extra bedden neer moeten zetten omdat er echt te weinig bedden zijn."
Eenpersoonskamer
Eenpersoonskamer © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

OVERLEVINGSMODUS

In principe zouden de gasten niet langer dan drie maanden in de opvang moeten verblijven. Want de opvang wilt dat je zelf regie neemt over je leven en dat je terugkomt in de samenleving. "Maar dit is helaas niet altijd haalbaar", zegt Troost. "Dit heeft vooral te maken met de woningbouw."
Van Ooijen schat in dat de impact op de omgeving ongeveer gelijk blijft. "Er zitten wat voordelen en wat nadelen aan voor de inwoners. De bewoners hadden overdag nergens last van want toen was er niemand. Nu zullen de daklozen er overdag wel zijn. Maar omdat ze minder stress zullen hebben en niet meer zo in die overlevingsmodus zitten, kan het juist rustiger worden voor de bewoners. Hoe minder je in een overlevingsmodus zit, hoe beter je functioneert."

KOSTEN

De nachtopvang kost 4,50 per nacht en met de 24-uurs opvang is het nog niet duidelijk hoeveel dit kost. Volgens van Ooijen wordt het niet per se gebruikt om de opvang mee te financieren maar het is vooral bedoeld als symbolische prikkel, zodat mensen voelen dat het niet helemaal gratis is en dat ze iets moeten blijven doen.
Een rondleiding door de verbouwde Sleep Inn in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.