RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ondernemers in Achterveld de dupe van wegwerkzaamheden

ACHTERVELD - Ondernemers in Achterveld gaan vanavond in gesprek met de gemeente Leusden over de afsluiting van de Hessenweg. De uitvalsweg van het dorp is al sinds april dicht vanwege werkzaamheden. De winkeliers zien hun inkomsten daardoor flink teruglopen.

Volgend jaar moet er een vrijliggend fietspad liggen. Ook het riool wordt vervangen. Maar die operatie gaat niet ongemerkt voorbij voor de bewoners. "De slagader van het dorp ligt volledig open", schreef lokale columnist Marco Bosmans eerder. "Hier wordt ook de dorpse economie hard geraakt."

Wethouder Wim Vos heeft de getroffen ondernemers nu uitgenodigd voor een bijeenkomst, waarbij ze hun bezwaren kunnen uiten. Bij de gemeente Leusden spreken ze over een 'benen-op-de-tafel-gesprek'.

WINKELIERS

Een van de aanwezigen bij de bijeenkomst van vanavond is Henri Schouten, de eigenaar van de Spar aan de Hessenweg. Hoeveel inkomsten de werkzaamheden hem precies kosten weet hij pas volgend jaar. "Maar het zit dichter bij de 20 dan bij de 10 procent." Hij zat zelf nog in de denktank die keek naar de projecten in het dorp. Maar zulke grote problemen had hij niet zien aankomen.

Zijn overbuurvrouw Peronne Splithof van bloemenwinkel De Kelk zag haar klandizie ook flink afnemen. "Omdat wij nu het doorgaande woon-werkverkeer kwijt zijn, hebben we veel minder aanloop. Veel minder mensen die spontaan iets kopen, of die langsrijden en stoppen om een bloemetje te halen."

Splithof houdt rekening met 25 tot 30 procent minder klanten op een gemiddelde werkdag. "Omdat je in een branche zit waar je met bederfelijke goederen zit is het lastig inkopen. Je wilt je winkel wel goed presenteren, maar tegelijk moet je er rekening mee houden dat bloemen maar beperkt goed blijven."

Dat probleem herkent Schouten ook bij zijn supermarkt. "Ik wil toch alle producten in de schappen hebben staan. Ik wil de klanten die nog wel komen niet teleurstellen. Maar het blijft zonde om vervolgens kilo's aan vleeswaren in de kliko te gooien."

REACTIE GEMEENTE

Een woordvoerder van de gemeente Leusden laat in een reactie weten: "Aan het gegeven dat de Hessenweg open is kan inderdaad weinig worden veranderd, dus zoekt de gemeente naar andere mogelijkheden om de situatie voor de ondernemers te verbeteren."

De werkzaamheden aan de Hessenweg duren nog tot de zomer van volgend jaar. De ondernemers hopen vanavond te horen dat ze recht hebben op compensatie van de gemeente.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht