RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oliebollenbakkers maken doorstart in Loenen: "Ik moet alle bollen aanraken"


LOENEN AAN DE VECHT - Het terrein van de familie Kruiswijk in Loenen wordt vandaag en morgen overspoeld met de geur van oliebollen. Op de boerderij gaan 180 vrijwilligers in twee dagen tijd tienduizenden oliebollen bakken voor het goede doel. En dat terwijl de bakkers vorig jaar nog vreesden dat hun jaarlijkse traditie na meer dan tachtig jaar moest stoppen omdat de organisatie haar vaste baklocatie kwijtraakte: "Op het allerlaatste moment kwam het goed."

Het oliebollen bakken voor het goede doel is al jarenlang een traditie. Met de opbrengsten van de verkochte lekkernijen worden senioren in het zonnetje gezet. Organisator Peter van Dongen: "Het geld gaat naar comités in Nigtevecht, Vreeland en Loenen. Senioren krijgen via die comités een mooie dag aangeboden. Dan gaan ze bijvoorbeeld op een tripje naar de Biesbosch. Vorig jaar hebben we zo 200 tot 250 senioren een leuke dagtocht aangeboden."

NIEUWBOUW IN NIEUWERSLUIS

Toch kwam de traditie vorig jaar in zwaar weer terecht. De vaste baklocatie in Nieuwersluis kon niet meer gebruikt worden omdat er nieuwbouw kwam. Dankzij onder andere een oproep bij RTV Utrecht werd toch een nieuwe plek gevonden. Van Dongen: "Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want iedereen moest het goedkeuren. Waaronder de brandweer en de gemeente. Op het allerlaatste moment kwam het goed."

FIJNE NIEUWE PLEK

Vrijwilligster Ans is dolenthousiast over de nieuwe locatie in Loenen. "Het is hoog en ruim, nog ruimer dan de locatie in Nieuwersluis. We zijn zo blij dat we hier terecht konden." Ans vertelt het aan Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij terwijl ze alle oliebollen met de hand bevoelt. "De bollen moeten koud zijn als ze het zakje in gaan. Dus je moet ze allemaal aanraken."

 Vrijwilligers zijn dinsdagochtend druk aan het werk. Vrijwilligers zijn dinsdagochtend druk aan het werk. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Het oliebollen bakken begon ooit met een non die wat wilde doen voor de armen, maar sinds de eeuwwisseling wordt het professioneel aangepakt. En dus staan er nu 180 vrijwilligers in twee dagen tijd 26.000 oliebollen te bakken. Van Dongen: "Zo groots opgezet als we het nu doen, zo doen we het al twintig jaar. De vrijwilligers komen uit Loenen, Loenersloot, Nigtevecht, Nieuwersluis en Vreeland. En die mensen doen allemaal mee. Sommigen zien die dag of twee werken als een jaarlijkse reünie: je ziet elkaar weer en je kan even bijpraten."

"Je moet alle oliebollen met de hand bevoelen."


En oliebollen in oktober lijkt misschien vroeg, maar het maakt juist deel uit van het plan, aldus Van Dongen. "Da's nou juist de clou. Als je het in december doet dan is het een hele drukke maand en heb je weinig vrijwilligers. Nu val je op. En de oliebollen zijn van dusdanige kwaliteit dat je ze kan invriezen en in december kan gebruiken. Maar je hebt ook een boel mensen die ze nu opeten nu ze nog lekker vers zijn."

Verslaggever Robert Jan Booij heeft om half 9 's ochtends al zeven oliebollen op.


Oliebollenbakkers maken doorstart in Loenen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -