'Killerkevers' doden duizenden bomen op Utrechts landgoed

PROVINCIE UTRECHT - Duizenden fijnsparren op Landgoed Den Treek-Henschoten moeten worden gekapt door een hardnekkige keverplaag. De beruchte letterzetter is zeer actief in het natuurgebied bij Woudenberg, Leusden en de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn verschillende maatregelen genomen, maar die hebben niet het gewenste effect gehad. Daarom moeten de fijnsparren, die verspreid over het natuurgebied van bijna 2000 hectare staan, worden gekapt. Het gaat om 4 procent van het bomenbestand op het landgoed.
De letterzetter staat bekend als sluipmoordenaar. De kever boort gaatjes en gangetjes in de schors van de fijnspar. "Ze ringen als het ware de bomen, waardoor de sapstroom geblokkeerd wordt en de sparren doodgaan. Het is een landelijk probleem", zegt beheerder Martin Nolsen.
De schorskevers komen af op bomen die verzwakt zijn, bijvoorbeeld door de droogte. Naaldbomen zoals de fijnspar produceren dan niet meer voldoende hars om de insecten te weren. Het knaagwerk in de bast, tussen de schors en het hout, zorgt er vervolgens voor dat de boom niet meer voldoende water en voedingsstoffen naar de naalden kan transporteren.

LARIKS

Dat ook de lariks flink te lijden heeft van de letterzetter baart beheerder Nolsen zorgen. "Van de fijnsparren wisten we dat ze kwestbaar waren, maar dat er nu ook lariksen doodgaan, hadden we niet verwacht." Spechten eten de kevers en de hoop is dan ook gevestigd op deze vogels. "Indien noodzakelijk zullen ook de lariksen moeten worden gekapt en dat is een grote tegenvaller voor het landgoed."
De ontstane open plekken in het bos zullen voor een deel weer ingeplant worden met klimaatbestendige bomen en deels op een natuurlijk wijze verjongd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.