Bewoners Utrechtse Lomanlaan klagen over Mitros: "150 euro servicekosten en ze doen niks"

UTRECHT - Een kapotte lift, brandalarmen die om de haverklap afgaan en het gevoel dat er nauwelijks nog onderhoud wordt gepleegd: huurders van een pand van Mitros aan de Lomanlaan in Utrecht vinden dat ze maar bar weinig terugkrijgen voor de 150 euro servicekosten die ze per maand betalen. Daarom stappen ze naar de gemeente Utrecht, in de hoop dat die de woningbouwcorporatie dwingt onderhoud te plegen.
Het pand aan de Lomanlaan kent een lange geschiedenis. Ooit verhuurde Mitros het aan huisjesmelker Marcel van Hooijdonk die er appartementen van maakte. Dat was geen succes. Huurders klaagden over hoge huren en de manier waarop de huisbaas onder meer een verbouwing in de kelder regelde, leidde uiteindelijk zelfs tot een dwangsom van de gemeente.
Inmiddels verhuurt Mitros het pand weer zelf. De woningbouwcorporatie wil het gebouw vervangen door een wooncomplex met zo'n 240 sociale huurappartementen. Er wonen nu rond de 100 mensen. Zij hebben het idee dat de woningbouwcorporatie zo min mogelijk onderhoud wil plegen en liever de ontwikkeling van de nieuwe appartementen afwacht.

LEKKAGES EN BRANDALARMEN

Bewoners klagen over lekkages door slecht aangelegde waterleidingen, toegangsdeuren die kapot zijn, een lift die het vaak niet doet en brandalarmen die zonder reden afgaan. "En Mitros is in zulke gevallen slecht bereikbaar", aldus bewoner Richard Stekelenburg. "Als er iets is met de stroom kunnen wij niet naar de aardlekschakelaar om hem uit te zetten. Wij moeten dan bellen met de nooddienst van Mitros en dan duurt het drie kwartier voor er iemand voor de deur staat."
Ook Jesse van Rijn (27) heeft het idee dat Mitros geen zin heeft om onderhoud te plegen en klaagt over de bereikbaarheid van de organisatie: "Er is één keer in de week één uur een huismeester en die doet écht zijn best. Maar één uur voor 100 bewoners in een pand dat is afgeschreven: dat is niet te doen."
Van Rijn was na de negatieve ervaringen met Marcel van Hooijdonk blij dat Mitros het beheer van het pand weer overnam. Daarvan is weinig over: "We betalen 150 euro servicekosten en ze doen niks. De buurvrouw had een lekkage waardoor alle meubels naar de gallemiezen zijn. Mitros zei toen: 'Dat is niet onze fout.' Wiens fout is het dan wel? Als er iets stuk is, moet de verhuurder het toch repareren?"
De bewoners zijn nu naar de gemeente gestapt in de hoop dat die Mitros dwingt hun klachten op te lossen.

REACTIE MITROS

Gevraagd naar een recente lekkage en daarmee samenhangende elektrische problemen aan de Lomanlaan zegt Mitros dat het pand veilig is om in te wonen en dat er vorig jaar samen met de gemeente en brandweer maatregelen zijn getroffen om te zorgen dat het gebouw de komende jaren verhuurbaar is.
De woningbouwcorporatie vindt het wel vervelend dat sommige bewoners een onveilig gevoel hebben en is daarover in gesprek met de bewonerscommissie. Binnenkort wordt samen een nieuw beheerplan opgesteld.
Bewoners Lomanlaan in Utrecht niet blij met Mitros
Bewoners Lomanlaan in Utrecht niet blij met Mitros © Ingezonden foto

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.