OM eist celstraffen tot 5 jaar tegen Utrechtse broers voor PGB-miljoenenfraude

UTRECHT - Drie Utrechtse broers die worden verdacht van een miljoenenfraude met PGB-gelden hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Tegen Mevlüt, de directeur, eist het Openbaar Ministerie vijf jaar cel. Tegen zijn jongste broer Levent, die verantwoordelijk was voor de zorgcoördinatie, en broer Bülent, die de administratie deed, eist het OM vier jaar cel. Ook zou de rechtbank hen een beroepsverbod op moeten leggen en zou Dolia Thuiszorg een boete van 295.000 euro moeten betalen.
Het bedrag dat de broers U. met hun zorgkantoor Dolia hebben gefraudeerd is door het Openbaar Ministerie naar boven bijgesteld. De drie zouden met valse facturen en valse aanvragen van 2014 tot 2018 onder meer de Sociale Verzekeringsbank, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de gemeente Utrecht voor 4,7 miljoen euro hebben opgelicht. Daarnaast verdenkt het OM hen van witwassen van 7,8 miljoen euro.

TURKSE CULTUUR

De broers hebben evenals hun cliënten een Turkse achtergrond. Dolia had in Utrecht een kantoor op de Amsterdamsestraatweg en een dagbesteding op Vleutenseweg. Dat er veel onduidelijk is over de zorguitkeringen aan hun cliënten en er vaak contant werd betaald, heeft volgens de verdachten te maken met hun cultuur. De meeste cliënten waren kennissen, zei een van de broers. Hun kinderen of ouders kwamen bij Dolia in loondienst om de zorg te verlenen.
Meerdere cliënten zeggen dat Dolia vooraf had afgesproken dat de uitgekeerde PGB-gelden met hen zouden worden gedeeld. Zelf ontkennen de verdachten dat. Het ging vaak om leningen aan vrienden met problemen, zei broer Levent, die bij Dolia verantwoordelijk was voor de uitvoering van de zorg. Hij en zijn broers beweren dat ze zich niet veel details kunnen herinneren.

BOEKHOUDING WAS CHAOS

Uit de moeizame verklaringen van de verdachten blijkt dat de boekhouding bij Dolia een chaos was. Van veel betalingen is niet te achterhalen waar die voor waren. Directeur Mevlüt is als makelaar in Turkije bezig met vastgoedprojecten. De winst die het bedrijf maakte, werd in Turkije geïnvesteerd in de bouw van appartementencomplexen. Ook werden er dure auto's voor gekocht.
Mevlüt zegt niets van de zorgbranche af te weten. Volgens hem is het binnen Turkse families gewoonte dat de oudste zoon een familiebedrijf leidt. Pas in 2015 zou hij bij Dolia zijn betrokken door de taakverdeling te reorganiseren. Met zorgactiviteiten zou hij zich niet hebben bemoeid, maar volgens het OM is dat aantoonbaar onwaar. Mevlüt maakte in vier jaar tijd tonnen aan winstdeling over naar zichzelf en zijn broers.

VASTGOED IN TURKIJE

Mevlüt boekte geld over naar het vastgoedbedrijf in Turkije, waarvan hij 100% eigenaar zegt te zijn. Dat moeten miljoenen zijn geweest. Hij zegt dat hij ook contant geld opnam van de Dolia-rekening voor zijn bouwprojecten, de bankpas lag op het kantoor. Ook de andere broers konden daar geld mee opnemen, maar zij beweren dat nooit te hebben gedaan.
Naar de bankrekening van broer Levent werden met onregelmatige tussenpozen grote bedragen aan salaris overgemaakt. Voor welke uren en diensten dat was, is totaal onduidelijk. Zijn administratie is nogal slordig, erkent hij. Hij zou ook 90.000 euro uit de bedrijfskas hebben geleend, maar kan niet meer precies aangeven hoe hij dat heeft terugbetaald.
De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak. Morgen zullen de advocaten van de verdachten hun pleidooi houden. Voor de alle financiële vorderingen die de benadeelde partijen hebben ingediend, wordt de komende weken een aparte zitting gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.