Mooi excuus bij de lunch, het is Nationale Krokettendag

PROVINCIE UTRECHT - Neem je vandaag een kroket bij de lunch? Los of op een broodje, al dan niet met mosterd? Grote kans dat je in de verleiding komt, want het is Nationale Krokettendag. Voor de zesde keer staat de populaire snack in het zonnetje. Verschillende cafetaria en bedrijven in Utrecht doen mee, evenals de bekende makers Kwekkeboom en Van Dobben.
Nationale Krokettendag is een initiatief van Nijgh & Van Ditmar, de uitgeverij van de in 2013 overleden culinair journalist Johannes van Dam. Hij zocht hartstochtelijk naar de perfecte kroket en beschouwde het als een delicatesse. De krokante buitenkant, de glans van de ragoût en de hoeveelheid vlees; het was voor hem een bloedserieuze zaak. Van Dam verdiepte zich in de geschiedenis van de lekkernij en schreef Het Krokettenboek. Hij vond dat de kroket een hogere plek verdiende op de gastronomische ladder. Om dat te bewerkstelligen is 9 oktober, de geboortedatum van Van Dam, uitgeroepen tot Nationale Krokettendag.

HISTORIE

De vleeskroket is van oorsprong een banketbakkersproduct, maar anno nu niet weg te denken uit de snackbar. Hij komt waarschijnlijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, geschreven door de kok van Lodewijk XIV, staat al hoe de kroket gemaakt dient te worden. Culinair deskundige Van Dam beschouwde dit als het oudste recept.

VOOR IEDER WAT WILS

Naast de klassieke rund- en kalfsvleeskroketten, zijn er inmiddels heel wat varianten. Bijvoorbeeld met goulash, lam of garnaal, maar ook voor vegetariërs valt er steeds meer te kiezen. In Utrecht kan je zelfs een variant krijgen met gerookte makreel, appel en augurk.
Zelfbenoemd 'snackspert' en recensent Eke Bosman vindt al deze variatie opvallend. "Het is gek hè, bij de frikandel of kaassoufflé zie je dit niet. Maar bij de kroket zijn verschillende smaken superpopulair. Misschien komt het doordat het een toegankelijke snack is. Daardoor is het voor de voedselproducenten makkelijk om er iets aan te veranderen. Net als bij chocola bijvoorbeeld."
Maar is het eigenlijk wel zo verstandig om een snack te promoten? Volgens bedrijfsarts Jeroen Maaskant is de kroket (150 calorieën) niet zo heel ongezond. In Het Parool zegt hij vandaag dat een kroket per week moet kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.