RIVM wil protesterende boeren in Bilthoven graag uitleg geven: "We zetten extra koffie"

De protesterende boeren kwamen vorige week met tractoren naar Den Haag.
De protesterende boeren kwamen vorige week met tractoren naar Den Haag. © ANP
BILTHOVEN - Het RIVM ontvangt graag een delegatie boeren om uitleg te geven over het stikstofonderzoek. "Maar het is wel fijn om te weten hoeveel er komen", zegt een woordvoerder van het Bilthovense kennisinstituut. "Dan kunnen we extra koffie zetten."
Gisteravond kondigden de boeren nieuwe protestacties aan. Ze willen volgende week woensdag naar het Binnenhof in Den Haag, maar ook naar het RIVM-kantoor in Bilthoven. De agrariërs zijn het oneens met hun stikstofberekeningen.
RIVM-woordvoerder Coen Berends zegt dat er nog geen contact is geweest met de boeren. "Maar mensen zijn altijd welkom om mee te kijken. Als ze uitleg willen zijn ze van harte welkom."

KRITIEK OP MEETMETHODES

Veel boeren hebben het gevoel dat ze kop van Jut zijn na de stikstofonderzoeken. De agrarische sector zou voor een zeer groot deel verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van stikstof. Maar politieke partijen als CDA en SGP zetten openlijk vraagtekens bij de meetmethode. CDA-Kamerlid Jaco Geurts eist transparantie van het RIVM.
Maar volgens Berends is zijn organisatie juist heel transparant. "Alle data staan op onze website. We gebruiken een robuust en wetenschappelijk verantwoord meetsysteem."
Vorige week kwamen duizenden boeren naar Den Haag voor het protest. Als het volgende week opnieuw om zulke aantallen gaat, zou het behoorlijk chaotisch kunnen worden bij het RIVM-pand aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan.

GEMEENTE DE BILT

De boeren hebben nog geen contact opgenomen met het RIVM of de gemeente De Bilt om hun protestactie aan te kondigen. Officieel moeten de boeren dat minimaal 48 uur van tevoren doen. "We hopen dus dat het voor het weekend gebeurt", zegt een gemeentewoordvoerder.
Pas als de protestactie bij de gemeente is aangekondigd, kan De Bilt meer informatie geven. Het is bijvoorbeeld de vraag of de burgemeester de demonstratie überhaupt toestaat en hoe alles logistiek geregeld kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.