Twee nieuwe middelbare scholen in Utrecht, extra plek voor ruim 2000 kinderen

© Pixabay
UTRECHT - Utrecht krijgt er twee nieuwe middelbare scholen bij. De komende jaren worden er scholen gebouwd in Overvecht en Vleuten. De nieuwe scholen moeten er binnen vier jaar staan en zijn nodig om het groeiende aantal kinderen te kunnen opvangen.

NIEUWE ONDERWIJSVORM

Hoe de scholen en het lesmateriaal eruit gaan zien, is nog niet helemaal duidelijk. Stichting PCOU Willibrord gaat dit samen met docenten, schoolleiders en ouders verder uitwerken. Nieuw wordt het wel, zegt Marc Mittelmeijer van PCOU Willibrord. "Ik vind dat we in de stad bewuster moeten omgaan met de verschillende profielen die we hebben. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer expats in Utrecht. We willen dus onder andere, meer aandacht voor kinderen met een anderstalige achtergrond."
Behalve meer aandacht voor kinderen met unieke vraagstukken, is het ook de bedoeling dat kinderen op de nieuwe scholen langer de tijd krijgen voor ze een keuze moeten maken over een vervolgrichting. Nu is het zo dat er na het 12e jaar al gekozen wordt voor vmbo, havo of vwo. Mittelmeijer denkt dat het beter is als daar nog wat langer mee wordt gewacht. Dan is de kans groter dat leerlingen de goede keuze maken.
De nieuwe scholen zijn nodig. Utrecht is een populaire stad om te wonen en werken. Het aantal schoolgaande kinderen in Utrecht blijft daardoor de komende jaren hard groeien. Er moet dus steeds vooruit gekeken worden, om zo te voorkomen dat er straks te weinig plekken zijn voor die nieuwe aanwas. De gemeente en de schoolbesturen werken op dit moment aan 66 bouwprojecten, verspreid over de stad. 71 projecten staan nog in de startblokken. Het gaat dan om nieuwbouw, maar ook om renovaties en kleinere projecten.

LOTING

Al jaren geldt in Utrecht een lotingsysteem, omdat er per school vaak meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plekken. Of met de komst van de nieuwe scholen ook een einde komt aan het loten valt nog maar te bezien zegt Bram Donkers van 'Naar het VO', de organisatie achter de plaatsing en loting. "Utrecht is een snel groeiende stad, er zijn straks veel tieners die naar school moeten. Twee nieuwe scholen zal de druk wat verlichten, maar ik betwijfel of we snel van het lotingsysteem af kunnen stappen." Dat is overigens wel de ambitie. "Maar als er een mismatch is tussen vraag en aanbod, is loten nog steeds een eerlijke manier", aldus Donkers.
Ook Marc Mittelmeijer ambieert afschaffen van het lotingsysteem. "Met de nieuwe scholen kunnen we straks 2000 tot 2200 nieuwe leerlingen toelaten. Dat zal een significant deel van het probleem gaan oplossen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.