Boze bewoners sturen brandbrief: 'Kromme Nieuwegracht nog steeds onveilig'

UTRECHT - De bewoners van de Kromme Nieuwegracht zijn er klaar mee. De werfkelders staan op instorten en de gemeente heeft al twee jaar geleden de verbouwing gestaakt. Daarom hebben ze nu een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad van Utrecht.
Intussen worden de scheuren in de muren van de kelders steeds groter doordat te zware vrachtwagens over de weg erboven denderen. Bij het monumentale Paushuize is tijdens de verbouwing de schade toegenomen en het renovatiebudget is inmiddels met 100 procent overschreden. De gemeente wil voorzichtig kijken hoe de situatie aangepakt moet worden. Maar de bewoners zien het toenemende gevaar en schrijven een brandbrief naar de gemeenteraad.

ONDERHOUD

In 2009 werd duidelijk dat de werven en kademuren van de Kromme Nieuwegracht toe waren aan onderhoud. Maar het herstel van deze 13e eeuwse muren bleek erg kostbaar en bovendien ingewikkeld. Anderhalf jaar geleden stond de situatie al op scherp, toen heeft de gemeente maatregelen genomen. Er is een paaltje bij het Hyronimusplantssoen geplaatst, er geldt een aslast- en hoogtebeperking en de rijrichting op de Nobeldwarsstraat is omgedraaid.
"Deze maatregelen zijn onvoldoende gebleken", laat de gemeente in een reactie weten. "Daarom wordt er nu gewerkt aan een aantal aanvullende verkeersmaatregelen. Hierover wordt in het najaar een bijeenkomst gehouden voor belanghebbenden." Echte actie laat voorlopig op zich wachten.

ACTIE

Bewoner Ronald van der Krogt houdt zich al jaren bezig met de communicatie met de gemeente, maar ziet weinig gebeuren. "Als er hele slechte kelders zijn, dan moet je gaan stutten. Of je moet in ieder geval maatregelen nemen. Maar de gemeente zegt dat de kelders van ons zijn en dat wij daarover gaan, maar het is hun weg die eroverheen gaat."
De bewoners willen in ieder geval snel een inspectie om te weten hoe de situatie er nu voorstaat. Maar wie daarvoor moet opdraaien, is nog maar de vraag. De gemeente en de bewoners delen namelijk het bezit. Voor buurtgenote Lorraine van der Stok is het antwoord voor nu duidelijk: "Wij gaan niks aan die kelders doen zolang er te zwaar vrachtverkeer over de wegen blijft rijden. Dat is dweilen met de kraan open. Dan kan je over een halfjaar weer opnieuw beginnen."

ANGST

Als de situatie nu niet serieus wordt genomen, zijn de bewoners bang dat er echt iets mis gaat. Dan is het volgens Van der Krogt eigenlijk al te laat. "Er rijdt hier dagelijks een zware vrachtwagen over de weg. Die zakt dadelijk een keer door een kelder heen. Er wonen en werken mensen in de kelders en er zijn horecagelegenheden in de kelders. Je moet er toch niet aan denken."
De gemeente laat weten te realiseren dat de bewoners duidelijkheid willen hebben. Ze gaan binnenkort een onderzoek naar de risico's starten. De brandbrief wordt in november door de Utrechtse raad behandeld.
Bewoners Kromme Nieuwegracht ten einde raad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.