Radioman Sjors Fröhlich wordt burgemeester: "Gisteravond hoorde ik het pas, mijn leven staat op zijn kop"

VIJFHEERENLANDEN - Verrassend nieuws uit Vijfheerenlanden gisteravond. De bekende radioman Sjors Fröhlich (52) is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de fusiegemeente. "Ik ben ongelooflijk vereerd en blij dat ik dit mag gaan doen", zei de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio vanmorgen op Radio M Utrecht. "Het was een heel bijzonder moment, want tot gisteravond wist ik ook niet dat ik het zou worden. Als dan dat verlossende telefoontje komt, weet je dat je leven op zijn kop staat."
De gemeente Vijfheerenlanden is ontstaan uit een herindeling van Leerdam, Vianen en Zederik. De roots van Fröhlich liggen in deze regio. "Het is zo'n prachtig gebied. Ik heb heel lang in Meerkerk gewoond en nu woon ik alweer bijna twintig jaar in Schoonrewoerd, allebei ook onderdeel van Vijfheerenlanden. Het is fantastisch om in je eigen gemeente burgemeester te worden. Ik kan er eigenlijk nog amper over uit."

VOORBEREID

De stap naar het burgemeesterschap is voor hem minder groot dan het lijkt. "Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de totale samenleving en de politiek. Mijn werk heeft zich altijd afgespeeld in de driehoek media, politiek en communicatie." De afgelopen tijd heeft hij zich zorgvuldig voorbereid op zijn burgemeestersrol. "Ik heb stage gelopen bij andere burgemeesters, heel veel mensen gesproken en me goed ingelezen om te achterhalen wat het vak inhoudt. De inwoners krijgen in ieder geval een hele enthousiaste burgemeester."
Wat ik belangrijk vind, is dat de mensen in de verschillende kernen niet iets door de strot wordt geduwd. Inwoners van Ameide blijven Termeiers en Meerkerkers blijven Meerkerkers.
Fröhlich
Fröhlich is en blijft partijloos. Een van zijn belangrijkste opdrachten wordt om een eenheid van Vijfheerenlanden te maken. Een compleet plan van aanpak heeft hij nog niet, maar hij weet waar hij naar toe wil. "Wat ik belangrijk vind, is dat de mensen in die verschillende kernen niet iets door de strot wordt geduwd. Inwoners van Ameide blijven Termeiers en Meerkerkers blijven Meerkerkers. Het is wel mijn ambitie om ervoor te zorgen dat alle inwoners straks trots zijn op de gemeente Vijfheerenlanden. Dat zou geweldig zijn."

BAAS WIST HET NOG NIET

Mogelijk gaat Fröhlich al in november of december aan de slag. "Ik heb wel gezegd: ik heb nu nog gewoon een baan met een opzegtermijn. Het rare van zo'n benoemingsprocedure is natuurlijk dat die strikt vertrouwelijk is. Je mag er met niemand over kan praten. Dus ik ga vandaag eens met mijn huidige baas praten om te horen hoe we het gaan regelen."
Fröhlich volgt waarnemer Jan Pieter Lokker op. De raad ziet een communicatief, doortastend en verbindend burgemeester in de radioman. "Hij heeft zich laten zien als een betrokken, strategische en gepassioneerde bestuurder met het hart op de juiste plaats. Hij beschikt over een indrukwekkend netwerk en heeft zich als stressbestendig laten zien. Zijn specifieke ervaring op het gebied van media, communicatie en crisisbeheersing ziet de raad als zeer gewenste pré."

PROCEDURE

De voordracht van Fröhlich als burgemeester van Vijfheerenlanden gaat nu met een advies van de commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij laat Fröhlich eerst screenen en draagt hem daarna in principe voor aan de koning. De minister kan alleen in uitzonderlijke gevallen afwijken van de aanbeveling van de raad. Als dit ook nu niet gebeurt, wordt Fröhlich beëdigd.

LOOPBAAN

Fröhlich begon in januari 2013 als hoofdredacteur bij BNR en werkte de afgelopen jaren aan innovatie en digitalisering van het radiostation. Zondag nog werd hij uitgeroepen tot Online Radio Ambassadeur van 2019. Voor BNR werkte Fröhlich onder meer voor de NOS en de NCRV. Voor die laatste zender was hij onder meer te horen als presentator van Cappuccino en Stand.nl. Ook deed hij jarenlang verslag van de Tour de France. Een neurologische aandoening aan zijn stembanden maakte een einde aan zijn presentatiewerk op de radio.
Interview met Sjors Fröhlich over het burgemeesterschap

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.