Geen vuurwerkshow, maar wel een centraal aftelmoment in Amersfoort

AMERSFOORT - Er komt tijdens de jaarwisseling van volgend jaar geen centrale vuurwerkshow in Amersfoort, maar wel een centraal aftelmoment. Dat laat burgemeester Lucas Bolsius weten in een brief aan de gemeenteraad.
Een meerderheid van de raad vond eind vorig jaar dat er serieus gekeken moest worden naar de mogelijkheid van een centrale vuurwerkshow. Volgens de indieners van het voorstel zorgt zo'n show ervoor dat minder consumenten zelf vuurwerk af gaan steken. De mogelijkheden voor zo'n show zijn nu onderzocht, maar de conclusie is dat het niet haalbaar is.
Dat komt met name door de veiligheid rondom het evenement en het toezicht dat daarbij nodig is. De burgemeester vindt dat de hulpdiensten tijdens de jaarwisseling hard nodig zijn op andere plekken in de stad. Ook een geschikte locatie is lastig. Park Schothorst is groot genoeg, maar niet centraal genoeg. Dat geldt wel voor het Eemplein in het centrum van de stad, maar die locatie is te klein. Verder vindt de burgemeester een vuurwerkshow te duur. Er moet rekening worden gehouden met een bedrag van 100.000 euro.

AFTELMOMENT

In plaats van een vuurwerkshow kan er wel een centraal aftelmoment komen. Eventueel gecombineerd met een kleine show van consumentenvuurwerk. Locatie, toezicht en kosten spelen dan een minder grote rol. In Apeldoorn is er ook een centraal aftelmoment en de ervaring leert dat hier enkele duizenden mensen op af kunnen komen.
In de brief laat de burgemeester verder weten dat er een pilot start waarin op maximaal tien locaties in de stad een vrijwillige vuurwerkvrije zone ingericht kan worden. Dit kan gaan om een straat, plein of rondom een gebouw. Hiervoor moet dan wel aantoonbaar maatschappelijk draagvlak bestaan. Op dit moment is er een verplichte vuurwerkvrije zone rond het Meander Medisch centrum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.