"Huizenmarkt valt stil door gebrek aan nieuwbouw, vastgoedregisseurs nodig"

© haarzichtvleuten.nl
NIEUWEGEIN - De Nederlandse woningmarkt dreigt stil te vallen als er niet snel meer nieuwbouwhuizen bijkomen. Daarvoor waarschuwt Onno Hoes, de onlangs aangetreden voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars ( NVM). Hij presenteerde vandaag voor het eerst de kwartaalcijfers van de brancheorganisatie in Nieuwegein.
"Door het hoge prijsniveau blijven ook nieuwbouwwoningen langer in verkoop staan", constateert Hoes. "Het gebrek aan passend aanbod zorgt er daarnaast voor dat potentiële kopers langer in de bestaande woningen blijven zitten, die dus niet verbouwd en verduurzaamd worden. Als de nieuwbouw-impasse lang duurt, komt de hele woningmarkt piepend en krakend tot stilstand."

CIJFERS

De NVM-makelaars wisten afgelopen kwartaal 6900 nieuwbouwhuizen aan de man te brengen. Dat is ruim 8 procent minder dan een jaar eerder. Met bijna 36.400 verkochte huizen liepen de totale verkopen wel licht op. De huizenprijzen gingen tegelijkertijd weer hard omhoog. Met 313.000 euro lag het bedrag waarvoor een huis van eigenaar veranderde gemiddeld dik 7 procent hoger dan een jaar terug. In grote delen van Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en het noordelijke deel van Zuid-Holland nam de vraagprijs minder hard toe het afgelopen jaar.
De brancheorganisatie noemt het zorgelijk dat Nederlanders de afgelopen periode zo'n 5 procent minder huizen te koop hebben gezet. Daardoor is het aanbod aan huizen kleiner geworden, met het gevaar dat de prijzen op termijn weer sterker zullen stijgen. Eerder signaleerde de NVM nog een opwaartse trend in het aantal mensen dat de woning te koop zette.
In de regio Utrecht daalde het aanbod met ruim 11 procent. Het aantal te koop staande tweekappers en vrijstaande woningen daalde het sterkst met respectievelijk 17 procent en ruim 15 procent.

VASTGOEDREGISSEURS

Hoes roept op tot het instellen van regionale vastgoedregisseurs. "Die moet op provinciaal niveau de regie nemen zodat de verschillende partijen op elkaar afgestemde keuzes kunnen maken", aldus Hoes. Zo'n vastgoedregisseur zou volgens de makelaarsvoorman ook naar de verduurzaming van woningen kunnen kijken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.