RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vijfheerenlanden krijgt burgemeester zonder politieke ervaring: "We geven hem een eerlijke kans"


AMEIDE - Hij liet 22 kandidaten achter zich en wordt de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden: Sjors Fröhlich. Hij maakt een grote carrièreswitch, van hoofdredacteur bij BNR Nieuwsradio naar burgemeester. Hebben de inwoners van Vijfheerenlanden er vertrouwen in en wat vinden ze van hun nieuwe burgemeester?

Op de paardenmarkt in Ameide liet RTV Utrecht aan bezoekers een foto zien van Sjors Fröhlich. Hij is geboren in Meerkerk en woont inmiddels in Schoonrewoerd. Bij de meeste mensen gaat er bij het zien van zijn gezicht een belletje rinkelen, maar zijn naam is niet bij iedereen bekend.

Inge uit Ameide kent hem in ieder geval wel. "Ik ken Fröhlich als DJ in Meerkerk. Zijn politieke kwaliteiten ken ik niet, maar hij kon wel lekker babbelen", zegt ze. "Ik vind wel dat je mensen de kans moet geven om te laten zien wat ze waard zijn."

"Ik ken hem helemaal niet", zegt Jan Verhoef uit Hei- en Boeicop, als hij de foto van Fröhlich ziet. Yvonne Timmer uit Leerbroek weet wel wie Sjors Fröhlich is en dat hij de nieuwe burgemeester wordt. Zij vindt het prima, maar durft verder geen uitspraken te doen of hij het goed gaat doen. "We zullen het zien."

Dit vinden de inwoners van de nieuwe burgemeester van Vijfheerenlanden.


ERVARING
Sjors Fröhlich heeft geen politieke ervaring. Hij zat nooit in een gemeenteraad en was nog nergens burgemeester. Volgens Joop van Montfoort (PvdA), voorzitter van de vertrouwenscommissie Vijfheerenlanden hoeft dit geen belemmering te zijn.

"We zien het als vertrouwenscommissie juist als een kans. Hij hoort niet bij een politieke stroming, dus staat hij echt boven de partijen in de raad. Hij weet wel met al zijn ervaring als journalist hoe de hazen in de politiek lopen. Als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio heeft hij daarnaast ervaring in leidinggeven. Het feit dat hij in Schoonrewoerd woont en het gebied daardoor heel goed kent is heel positief."

"We keken op toen we tussen de brieven de sollicitatie van Fröhlich voorbij zagen komen. Toen hij gesprekken met ons voerde, heeft hij zich heel goed gepresenteerd. Ik mag niet zeggen wie er allemaal gesolliciteerd hebben, maar er zat een aantal zeer ervaren burgemeesters tussen. Hij maakte de beste indruk. Niemand was gemotiveerder om burgemeester te worden dan mijnheer Fröhlich."

Fröhlich heeft zin in burgemeesterschap Vijfheerenlanden: collega's BNR gaan hem missen


ONTZAG
Denken de inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden ook dat Fröhlich een goede burgervader zal worden? Jan Verhoef uit Hei- en Boeicop denkt van niet. "Dat geloof ik niet, hij is niet streng genoeg. Ze moeten hem ook geen kans geven, want je moet er één hebben die meteen goed is, niet eerst laten proberen." Jan heeft ook liever een vrouwelijke burgemeester. "Zij hebben goed ontzag, die krijgen de mannen zo onder de tafel."

"Leuk! Als de paardenmarkt blijft bestaan zijn wij voor!", zegt Joelle uit Ameide. "Ik denk dat de mensen die hem hebben uitgezocht alle vertrouwen in hem hebben, dus hij zal het vast goed doen. We geven hem een kans."

Nolly vindt het geweldig: "Als je zijn geschiedenis leest dan denk ik dat hij het heel goed aankan. Misschien juist omdat hij de bestuurlijke ervaring mist, kan hij op andere vlakken heel veel betekenen. Die bestuurlijke ervaring, daar heb ik niet zo'n hele hoge pet van op. Die man is intellectueel genoeg om zichzelf dat heel gauw eigen te maken."

Wethouder Marcel Verweij is ook op de paardenmarkt. Hij vindt Fröhlich een open en spontane man. "De meeste mensen kennen hem als journalist en hij stapt in een nieuwe rol als burgemeester. Geef hem die kans, ga er met een openblik in en beoordeel wat hij doet."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -