Wetenschappers: "Software bij kinderartsen geeft mogelijk foute uitkomst"

© Pixabay
VINKEVEEN - Het softwareprogramma Growth Analyser dat gebruikt wordt door veel kinderartsen kan hele foute uitkomsten geven als het verkeerd wordt gebruikt. Dat zegt een groep artsen en wetenschappers onder aanvoering van hoogleraar Martin van Gemert uit Breukelen. Verkeerd gebruik kan ernstige gevolgen hebben, zoals voor een zuigeling uit Vinkeveen die op basis van een foute diagnose onterecht maanden uit huis werd geplaatst.
De medische wetenschappers zijn uiterst kritisch op het computerprogramma. De groep bestaat uit deels gepensioneerde artsen en hoogleraren. Zij publiceerden een wetenschappelijk artikel dat het functioneren van het programma aan de kaak stelt.

BIJSLUITER

Het programma wordt op de markt gebracht door het bedrijf Kind en Groei. Martin van Gemert is hoogleraar Medische Natuurkunde en hij vindt dat het bedrijf in gebreke blijft: "Wat er zou moeten gebeuren is dat er een waarschuwing komt op de site van Kind en Groei en dat er een bijsluiter moet komen bij het softwareprogramma. Daarin moet staan dat dit programma niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar, en dat het ook niet gebruikt mag worden bij kinderen die een tijdelijke onderbreking van hun groei hebben gehad."
Hoogleraar Kindergeneeskunde Pieter Sauer: "Het fundamentele probleem met dit computerprogramma is dat het geen rekening houdt met een tijdelijke verstoring in de groei, veroorzaakt bijvoorbeeld door een ziekte. Hierdoor geeft het programma in dit soort gevallen een onterechte en veel te lage uitkomst."

KOEMELKALLERGIE

De wetenschappers kwamen de fout op het spoor naar aanleiding van een geval met een jongetje uit Vinkeveen. Het kind had een koemelkallergie en groeide daardoor niet goed. Een kinderarts van het AMC stelde ten onrechte vast dat het kind expres ziek werd gemaakt door de ouders, waarna het kind bij de ouders werd weggehaald.
Volgens de wetenschappers baseerde de kinderarts zich ten onrechte op de Growth Analyser. Sauer: "Op grond van zo'n onterechte en te lage uitkomst werd ten onrechte gezegd dat een jongentje niet goed groeide. Vervolgens werd dit jongentje langdurig uit huis geplaatst op een onterecht vermoeden van opzettelijke kindermishandeling."
De groep schreef meerdere artikelen over het geval, als laatste over het softwareprogramma. Sauer: "Dit programma geeft geen betrouwbare uitkomst voor kinderen jonger dan drie jaar en voor alle kinderen ouder dan drie jaar bij wie de groei door een ziekte tijdelijk verminderd is."
NIET-WETENSCHAPPELIJK
Kind & Groei is door de groep benaderd. Van Gemert: " Zij zijn tot in detail op de hoogte van onze bevindingen. We hebben ze ook een brief gestuurd, maar daarop hebben we nooit enige reactie gekregen. Dat vind ik schandelijk. Feitelijk is het ook onacceptabel en niet-wetenschappelijk. Na zo'n publicatie hoort er een wetenschappelijke discussie op gang te komen en dat is niet gebeurd."
Kind en Groei verwerpt de kritiek. Sander Spaans reageert namens het bedrijf alleen schriftelijk: "Wij zijn het niet eens met de constatering van de auteurs. Het artikel bevat naar onze mening fouten."
Het programma wordt niet gebruikt door ziekenhuizen in de provincie Utrecht, maar wel door het AMC. Woordvoerder Edith van Reijs: "Wij vinden Growth Analyser een geschikt instrument om lengtegroei en gewichtstoename te volgen en te beoordelen. Dat betekent dat als een kind 'buiten de curve' valt, dat voor artsen altijd reden is om verder te kijken naar wat er precies aan de hand is. Een diagnose en/of behandelplan is dus altijd gebaseerd op meerdere gegevens."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.