Fietserbond herinnert fietsers: "Hé, je licht doet het niet!"

UTRECHT - "Ieder jaar zien we dat een groot deel van de fietsers in de stad geen licht voert." En dus voert de Fietsersbond weer campagne om het licht te laten branden bij Utrechtse fietsers, morgen op de Neude. "We krijgen signalen dat het toeneemt, daar maken we ons zorgen over."
Peter van Bekkum van de Fietserbond houdt hoop. Door gratis verlichting te repareren hoopt hij dat Utrechtse fietsers voortaan op een verlichte fiets rijden. "Wij herinneren mensen eraan: hé, je licht doet het niet. We helpen die mensen door er even aandacht voor te vragen."
Maar heeft dat ook zin? Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zet zijn vraagtekens bij al die "goedbedoelde voorlichtingscampagnes en acties". Volgens Tertoolen zijn er groepen die zich er weinig van aantrekken en groepen die het juist wel belangrijk vinden. "Maar die fietsen al met licht. Aan de andere kant: als zo'n actie al bij drie mensen werkt is het winst."
De verkeerspsycholoog onderscheidt nog een derde groep: de gemakzuchtigen. "Die doen hun licht niet aan omdat ze er niet bij nadenken." En bij die groep kan een kleine reminder ze over de streep trekken, maar dat moet dan wel op het moment zelf gebeuren. Bijvoorbeeld door borden langs een fietspad te plaatsen of bij fietsenstallingen informatie te geven. Daarnaast denkt Tertoolen dat meer controle en boetes een groter verschil maken.

SWAPFIETS

Is er verder nog hoop voor de Fietsersbond? Zeker: de swapfiets, met die blauwe voorband, wordt door veel studenten gebruikt. Normaal gesproken zijn dat notoire barrelbestuurders. Die al blij zijn dat een rammelende, roestige fiets ze van A naar B brengt. Laat staan dat ze zich druk maken om verlichting. Maar de populaire lease-fiets is standaard voorzien van werkende verlichting.
Daarnaast hoopt Van Bekkum van de Fietsersbond dat nieuwe techniek een duit in het zakje doet. Er zijn al lampjes te koop die zichzelf opladen met een zonnepaneeltje. Geen gehannes meer met dynamo's dus. "Tot nu toe is mijn ervaring positief", zegt van Bekkum. Enige nadeel: het prijskaartje. Een enkel lampje kost al snel 50 euro, en of een student dat er voor over heeft...

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.