Bouwend Nederland: ruim 1800 woningen in provincie niet gebouwd door stikstofproblematiek

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht gaat na een vier maanden durende stop weer bouwvergunningen verlenen onder strengere voorwaarden. Bouwend Nederland is bang dat dit voor bouwbedrijven die hun orderportefeuille zagen opdrogen te laat komt: volgens een enquête onder haar leden is het bouwproces van zeker 1809 woningen in de beginfase stilgelegd. "De schade is al geleden."
Sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in mei lag de vergunningenstroom stil, maar vrijdag starten de provincies weer met het verlenen van bouwvergunningen. Wel moeten projecten voortaan voldoen aan strengere regelgeving: per saldo mag het geen extra stikstof opleveren. Of het overschot moet elders worden gecompenseerd.
Het opnieuw verlenen van vergunningen is voor sommige bouwbedrijven reden voor voorzichtig optimisme. Vraag blijft echter of het ergste leed niet al is geleden. Acht bouwbonden trokken al eerder aan de bel en schreven in een brief aan gemeenten, provincies en waterschappen dat ze vrezen voor faillissement voor bouwbedrijven omdat orderportefeuilles opdrogen.

1809 GEPLANDE WONINGEN

Ondernemersorganisatie Bouwend Nederland hield naar aanleiding van de stikstofproblematiek een enquête onder haar leden. Ongeveer 20 procent van de leden reageerde tot nu toe. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat zeker 1809 woningen in de provincie Utrecht niet worden gebouwd. Volgens Bouwend Nederland betekent dat hierdoor zeker 1984 banen in de bouw op de tocht staan.
Het werkelijke aantal ligt mogelijk dus nog veel hoger omdat de meeste leden de enquête dus nog niet hebben ingevuld. De getroffen projecten liggen voornamelijk in Utrecht, Amersfoort, De Bilt en Veenendaal.
Dat de vergunningstop nog niet tot verlaten bouwplaatsen heeft geleid of tot half afgebouwde woningen, komt omdat veel werk al stond gepland. "De projecten die in mei al waren gestart draaien door, maar die houden op. Dan wil je je personeel naar een ander project verplaatsen, maar die projecten liggen dus stil", zegt regiomanager Jan Overtoom.

SNEEUWBALEFFECT

De hoeveelheid bouwprojecten droogt volgens Bouwend Nederland inmiddels aardig op. "Ik heb een aantal ondernemers die in augustus zouden starten met een project, maar het werk ligt stil tot nader order. Dat betekent dat een aantal projecten überhaupt niet is gestart."
Volgens Overtoom is het niet alleen de bouwsector die getroffen wordt, maar hebben ook anderen last van de gevolgen. "Je hebt verhuizers, interieurinrichters, gordijnophangers: die zitten allemaal in het verlengde van deze crisis."
Die angst heerst ook bij de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). "Wij zijn in het bouwproces de laatste speler, dus wij krijgen het laatst last", zegt voorzitter Ger Jaarsma. "Als projecten nu starten, dan gaat daar voor ons over een jaar pas werk in zitten. Dus wij verwachten de problemen pas over een half tot driekwart jaar."
Ik zie nog geen licht aan het einde van de tunnel
Jan Overtoom, Bouwend Nederland
Dat de vergunningenstroom weer gaat lopen, kan een stap in de goeie richting zijn, zegt Overtoom. "Ik verwacht wel verbetering, ik denk dat een aantal projecten nu wel weer door kan gaan. Maar dan praat je over een beperkt aantal vergunningen."
Overtoom doelt op de strengere regels die de provincies hanteren. Een project moet per saldo geen stikstof uitstoten, of de uitstoot moet worden gecompenseerd bij een ander project. Binnenstedelijke projecten, waarbij bijvoorbeeld een oud kantoorpand wordt omgebouwd tot duurzame woningen, zullen snel een vergunning kunnen krijgen. "Maar als het gaat om bouw waar niks te slopen valt, dan zul je toch ergens anders stikstof vandaan moeten halen. Dan moet je bijvoorbeeld met de boer gaan praten Ik denk niet dat dat snel zal gaan."

FACILITEREN TUSSEN BOER EN ONDERNEMER

Volgens minister Schouten moet de provincie het voortouw nemen in het faciliteren van het gesprek tussen boer en ondernemer. "Hierover is momenteel nog geen uitsluitsel", meldt de provincie Utrecht in een reactie. "Bij de meeste boerenbedrijven, met fosfaat-, pluimvee- of varkensrechten, is salderen momenteel nog niet mogelijk in afwachting van Rijkswetgeving."
"De provincie moet kijken of er met boeren overeenkomsten kunnen worden gesloten", zegt Overtoom. "Maar dat kost allemaal tijd en die is er eigenlijk niet. Dus ik zie nog geen licht aan het eind van deze lange tunnel."
Overtoom twijfelt er niet aan dat de problemen uiteindelijk worden opgelost. "Iedereen wil dat er gebouwd wordt, dus deze hobbel moet genomen worden. Maar of dat binnen een half jaar of een jaar gebeurt, durf ik niet te zeggen. Onze problemen zijn hiermee in ieder geval nog niet opgelost."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.