Bewoners Uithof zijn bouwlawaai zat: We zijn geen 'luie' studenten

UTRECHT - Het korte raadsdebat in Utrecht over bouwoverlast op de Uithof is bewoners van de universiteitswijk in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeenteraadsfractie van Student & Starter stelde vragen over de tijden waarop bouwvakkers aan het werk zijn en wethouder Victor Everhardt gaf aan dat er geen regels worden overtreden. Bewoners vinden dat ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat ze naar hun zin te vroeg wakker worden gemaakt, terwijl ze al jaren in een lawaaiige bouwput wonen.
Het is een lange lijst die bewoonster Hélène opsomt. In de vijf jaar dat ze nu op de Uithof woont galmen de bouwgeluiden al vier en een half jaar tussen de hoge gebouwen: Heidelberglaan 7, de trambaan, studentenflat Johanna, Heidelberglaan 15, het Leuvenplein, het dak van het Marinus Ruppertgebouw, het David de Wiedgebouw en binnenkort wordt gestart met het Willem C. van Unnikgebouw.

WOONWIJK

De bouwwerkzaamheden zijn bewust gepland tussen 7.00 en 9.00 uur om de onderwijsfunctie van de Uithof niet te storen. Maar het lawaai beperkt zich volgens Hélène helemaal niet tot die uren. "Op sommige dagen poetsen ze de trambaan tussen 1.00 en 3.00 uur 's nachts, om om 6.00 uur te beginnen met boren op het Leuvenplein, of dakplaten te leggen op het Ruppert." In een 'gewone' woonwijk met 3.000 bewoners zou al snel worden ingegrepen, vermoedt ze.
Er zijn meerdere mensen die de afgelopen maanden niet in hun kamer hebben kunnen wonen.
Hélène, bewoonster Uithof
"Het begint altijd met een mailtje dat we er geen tot weinig overlast van zullen hebben", zegt Hélène, "maar na minder dan een week is de overlast zo heftig dat mensen bij hun ouders gaan slapen omdat ze ernstig slaaptekort krijgen."
Hélène heeft dan ook begrip voor de vraag van Student & Starter of gedupeerde studenten een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Er zijn meerdere mensen die de afgelopen maanden niet in hun kamer hebben kunnen wonen en daarvoor zou financiële compensatie en een welgemeend excuus van de projectleider en de gemeenteraad op zijn plek zijn", vindt ze.

SLAAPRITME

Een medebewoonster stoort zich aan de beeldvorming die ze in een verslag van RTV Utrecht meent te herkennen. "Het lijkt alsof we luie studenten zijn, maar op de lange termijn heeft dit verstoren van het natuurlijke slaapritme echt effect op mensen. Bovendien is de situatie op de woningmarkt zo slecht dat velen die willen verhuizen, dat niet lukt."
Ze wijst erop dat de communicatie over alle bouwprojecten gebrekkig verloopt en dat de studenten die op de Uithof wonen al jarenlang niet later dan 7.00 uur wakker worden van bouwvakkers, soms zelfs zes dagen in de week. "Bewoners hebben vaak geen idee wanneer er werkzaamheden zijn. Alle betrokken partijen wijzen vingers naar elkaar als het mis gaat en er klachten ingediend worden."
De problemen zijn blijkbaar nog erger dan de signalen die wij al hadden ontvangen.
Tim Homan, Student & Starter
Het frustreert bewoners bovendien dat er wel rekening is gehouden met de collegetijden, maar niet met het woongenot van de studenten. En de korte bouwtijd per dag veroorzaakt nog een ander probleem. "Dat er slechts twee uur per dag gewerkt wordt, is natuurlijk ook ontzettend vervelend, omdat de werkzaamheden zo altijd over een heel lange periode uitgesmeerd worden."

SCRIPTIEDEADLINES

Studente Thalia laat weten dat de omwonenden geen stem hebben gehad in het besluit om het zwaartepunt van de bouwoverlast in de vroege ochtend te leggen. "Er zijn mensen met scriptiedeadlines, nachtdiensten, werk dat vroeg begint, chronische ziektes en alle variëteit die je ook in andere woonwijken vindt, die hier zwaar door belast worden."
Tim Homan van Student & Starter reageert desgevraagd op de commotie die is ontstaan na de vragen aan de wethouder. "Als het inderdaad zo is dat de overlast zich niet beperkt tot tussen 7.00 en 9.00 uur 's ochtends, dan zijn de problemen blijkbaar nog erger dan de signalen die wij al hadden ontvangen", laat hij aan RTV Utrecht weten. "Dat toont de urgentie van het probleem aan en dus ook het belang van de vragen die wij aan de wethouder hebben gesteld."
Student & Starter beraadt zich op vervolgstappen in de Utrechtse raad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.