Congres rond DocU Nadia van de Ven: zorg voor nabestaanden moet beter

UTRECHT - In het Louis Hartlooper Complex is vandaag de RTV Utrecht-documentaire OverLeven in première gegaan, een film over de nasleep van de moord op de Utrechtse Nadia van de Ven in 2002. Na de film gingen betrokkenen en deskundigen met elkaar in gesprek over hoe je de positie van nabestaanden kunt verbeteren. Burgemeester Jan van Zanen opende de bijeenkomst.
De documentaire OverLeven volgt moeder Minke en zus Lucinda, de nabestaanden van Nadia. Ze waren een van de eerste families in Nederland die een eis tot schadevergoeding indienden bij de ouders van de dader. De rechtszaak duurde uiteindelijk tien jaar. De documentaire laat zien wat de impact hiervan is op deze overlevenden.
De voorzitter van Slachtofferhulp Nederland, Rosa Jansen, ziet vooruitgang. Ze noemt als voorbeeld de voorschotregeling, waarbij nabestaanden van de overheid geld krijgen als de dader het toegewezen smartegeld zelf niet kan betalen. Deze regeling is mede door de zaak van Nadia tot standgekomen.
Toch is er nog genoeg ruimte voor verbetering, zegt Jansen. "Ik hoop dat de mensen die hier vanmiddag zijn echt lering trekken uit de documentaire en beseffen hoe lang het proces voor deze nabestaanden heeft geduurd."
Zondag zendt RTV Utrecht de documentaire uit. Online kunt u hem nu al bekijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.