OM verdenkt chauffeur van diefstal eigen truck en lading koper

LEERSUM/VEENENDAAL - Een vrachtwagenchauffeur uit Veenendaal houdt bij hoog en laag vol dat hij niets te maken heeft met de diefstal van zijn truck met een kostbare lading koper, ondanks de overvloed aan bewijs die het Openbaar Ministerie vandaag in de rechtbank presenteerde. Als het aan de officier van justitie ligt, gaat hij dan ook een half jaar de cel in. Ook zou hij de waarde van de lading moeten vergoeden en de onderzoekskosten van de verzekeringsmaatschappij: bij elkaar meer dan 100.000 euro.
De 49-jarige Ed de H. haalde op 8 juni 2017 met zijn truck 23.000 kilo koper op in Zwitserland. Hij parkeerde de wagen twee dagen later op het terrein van zijn transportbedrijf in Veenendaal. Die nacht werd hij echter door de politie gewaarschuwd dat zijn vrachtwagen uitgebrand was aangetroffen in het Friese Akkrum, 165 kilometer verderop. De H. deed aangifte van diefstal en meldde zich bij de verzekering, maar die vertrouwde het niet en liet de zaak door een particulier bureau onderzoeken.

CAMERABEELDEN

Volgens het OM blijkt uit het onderzoek dat de man heeft gelogen over de diefstal. Op bewakingsbeelden zou te zien zijn dat hij op de dag van de diefstal de truck 's ochtends bij zijn bedrijf parkeert en er 's middag zelf weer mee wegrijdt. De onderzoekers stelden vast dat de vrachtwagen met lading naar Westerhaar in Twente is gereden. Vermoedelijk is het koper daar verkocht aan een metaalhandel en vervolgens leeg doorgereden naar Akkrum.
De vrachtwagen van De H. is onderweg gefotografeerd op de snelweg bij Zwolle. Opvallend genoeg rijdt de auto van een kennis van hem op dat moment achter de truck aan. Op de bewakingsbeelden zou te zien zijn hoe hij laat in de avond door iemand in een auto weer wordt afgezet bij zijn bedrijf in Veenendaal.

BIJNA FAILLIET

Als de bewakingsbeelden worden besproken, zegt de verdachte dat hij zich na twee jaar niets meer herinnert. "Als jullie zeggen dat ik het ben op die beelden, zal het wel zo zijn." Maar het kan volgens hem ook iemand anders zijn geweest, een medewerker bijvoorbeeld. De rechters vinden het vreemd dat hij de gebeurtenissen op zo'n ingrijpende dag is vergeten. En dat hij ook niet merkte dat zijn truck was verdwenen, kunnen ze zich niet voorstellen.
Ik heb vol verbazing geluisterd, want meneer heeft de hele kluit opgelicht en is voor eigen gewin gegaan
Officier van justitie
De verdachte beweert dat hij geen enkel motief heeft om de diefstal in scène te zetten. Daarmee zou hij immers alleen maar zijn eigen bedrijf in gevaar te brengen. Maar volgens de rechtbank stond het bedrijf van de man destijds op de rand van faillissement. Na de vermeende diefstal van zijn truck loste hij ineens een grote schuld af; kocht hij nieuwe meubels voor zijn huis en boekte hij een vakantie naar Egypte.

GETUIGEN

Volgens de familie van zijn toenmalig vriendin zou de chauffeur over zijn plan hebben gepraat en waren er meerdere bekenden van hem bij betrokken. De H. zegt dat zij liegen en kondigde aan hen wegens smaad voor de rechter te zullen slepen. Hij zegt ook te weten wie er wel achter de diefstal zit en beet de rechters brutaal toe dat ze dat maar eens moeten gaan onderzoeken in plaats van hem te ondervragen.
Ook het verleden van de man spreekt in zijn nadeel. Hij heeft een strafblad van tien pagina's en werd eerder meermaals veroordeeld voor verduistering en ook voor diefstal met een valse sleutel en mishandeling. Volgens de officier van justitie is hij dan ook in oud gedrag vervallen en heeft hij eerder met dit bijltje gehakt.
De rechtbank doet op 25 oktober uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.