RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De Bilt bereidt zich voor op boerenprotest bij RIVM in Bilthoven


BILTHOVEN - Het is nog niet bekend hoe groot het boerenprotest bij het RIVM in Bilthoven volgende week zal zijn. Gemeente De Bilt zegt dat de organisatie nog geen aanvraag voor de demonstratie heeft ingediend, maar de gemeente bereidt zich ondertussen wel voor op verschillende scenario's.

De boeren willen actievoeren bij het RIVM omdat ze het niet eens zijn met stikstofberekeningen van het instituut. Ze hebben aangekondigd woensdag om 09.00 uur te willen verzamelen op het terrein in Bilthoven. Rond het middaguur rijden ze door richting Den Haag.

"Wij hebben het uit de media moeten vernemen", vertelt een woordvoerder van gemeente De Bilt. Hij zegt dat de actievoerders tot 48 uur van te voren hun demonstratie kunnen aankondigen. "Maar we gaan er gevoeglijk vanuit dat er enige activiteit zal zijn volgende week."

GEVOLGEN VOOR DE HELE REGIO
Hoe dat er precies uit komt te zien en wat de overlast zal zijn voor inwoners en bedrijven, is dus nog niet bekend. Om toch zo goed mogelijk voorbereid te zijn, zit de gemeente al wel om tafel met andere partijen zoals politie en justitie om te praten over mogelijke scenario's en welke gevolgen de actie kan hebben.

"Op het terrein aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan is bijvoorbeeld niet alleen het RIVM gevestigd, daar zitten nog meer bedrijven. Daar komen de boeren niet op bezoek, maar zij kunnen wel gehinderd worden. En denk ook aan trouwerijen, begrafenissen, gevolgen voor hulpverleningsdiensten, de bereikbaarheid van het Utrecht Science Park, ziekenhuizen, het KNMI."

De gemeente hoopt dan ook dat de actievoerders nog contact zullen opnemen. "We willen het liefst met de organisatie om tafel om te kijken of we qua beheersbaarheid goede afspraken kunnen maken." De actie verbieden is voorlopig niet aan de orde. "Demonstreren is een groot recht en daar zullen we ook nooit voor gaan liggen, mits dat ordentelijk en veilig kan verlopen."

Ook het RIVM heeft de boeren laten weten dat ze welkom zijn. "Maar het is wel fijn om te weten hoeveel er komen. Dan kunnen we extra koffie zetten."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -