WOII-expo Spoorwegmuseum van start

UTRECHT - In het spoorwegmuseum in Utrecht is de permanente tentoonstelling over Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog van start gegaan.
Een bagagewagon van de NS, die destijds door de Duitsers in beslag is genomen, staat centraal. Het museum wil het hele verhaal van de transporten van Joden, Roma en Sinti "zo indringend mogelijk" vertellen. De bagagewagon uit 1914 blijft leeg. Bezoekers horen binnen alleen stemmen van mannen en vrouwen, die authentieke getuigenissen voorlezen van mensen die op transport werden gesteld.

HISTORIE

Vanaf station Maliebaan, waar het Spoorwegmuseum in gevestigd is, werden 1200 Joden naar Westerbork getransporteerd. In totaal vervoerden de Nederlandse spoorwegen tussen 1942 en 1944 102.000 Joden en honderden Roma en Sinti vanuit Nederland via Westerbork naar vernietigingskampen in Oost-Europa.

OMSTREDEN

De Nederlandse Spoorwegen maakten dienstregelingen voor de transporten en leverden personeel. De kosten voor de treinreizen werden bij de Duitsers gedeclareerd. De cruciale rol die de spoorwegen in heel Europa tijdens de Holocaust hebben gespeeld is omstreden.
De expositie heet 'Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog'.

WOII-expo in Spoorwegmuseum gestart
WOII-expo Spoorwegmuseum van start

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.