Aangespoelde bruinvissen sterven vaak aan infectie na zeehondenbeet

© Universiteit Utrecht
UTRECHT - Aangespoelde bruinvissen uit de Noordzee sterven vaak aan een bepaalde bacterie, meldt de Universiteit Utrecht. Onder meer uit onderzoek van de kadavers bij de faculteit Diergeneeskunde blijkt dat de dieren wonden hadden die geïnfecteerd waren met de zogenoemde Neisseria animaloris.
De bacterie wordt ook gevonden als mensen door honden zijn gebeten. De wetenschappers vroegen zich af hoe bruinvissen de infectie hadden opgelopen. Het lijkt erop dat de kleine walvissen in eerste instantie waren ontsnapt aan een aanval door grijze zeehonden. Door bijtwonden stierven ze alsnog een lange en pijnlijke dood.
Zowel het aantal zeehonden als het aantal bruinvissen neemt tegenwoordig weer toe in de Noordzee, waardoor de soorten elkaar ook vaker tegenkomen. Mensen die op het strand nieuwsgierige zeehonden tegenkomen kunnen door een beet ook een infectie oplopen.
De studie, die gepubliceerd is in Scientific Reports van Nature, is volgens de universiteit ook van belang voor wetenschappers die andere diersoorten onderzoeken. Grijze zeehonden vallen namelijk ook vaak andere zeezoogdieren aan.
Het onderzoek is uitgevoerd door Scotland's Rural College en de departementen Pathobiologie en Infectieziekten & Immunologie van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met Animal and Plant Health Agency ( APHA), Moredun Research Institute, Public Health England, Cetacean Strandings Investigation Programme, Agri- Food and Biosciences Institute, Erasmus Universiteit en Wageningen Bioveterinary Research.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.