Schatzoekers leven zich uit in Wijk bij Duurstede

PROVINCIE UTRECHT - In een weiland bij Wijk bij Duurstede zijn vandaag 160 detectorhobbyisten op zoek naar verstopte penningen. De organisatie heeft achthonderd penningen verstopt in een veld bij de Rijndijk, in het kader van de Nationale Archeologiedagen.
Normaal zijn dit soort dagen in het noorden van het land, omdat daar veel ruimte is voor zulke zoeksessies. Maar nu is Wijk bij Duurstede de place to be. Niet alleen omdat het lekker centraal ligt, maar ook vanwege de rijke archeologische geschiedenis van de plaats.
De bedoeling is dat deelnemers zoveel mogelijk penningen vinden. Die zijn door Nicole Schinkelshoek in de modder verstopt. "Ik heb een speciale stok, waarmee ik een gat prik. Dan gooi ik er een muntje in en stamp ik het gat weer dicht. Ze moeten wel een beetje diep liggen, natuurlijk."
Maar ook diepe muntjes zijn geen probleem voor de deelnemers. Binnen enkele minuten worden de eerste penningen al gevonden. "Ik dacht eerst dat het troep was, maar toen ik goed keek bleek het toch een munt te zijn!", roept een enthousiaste deelnemer naar zijn vriend.
De speurneuzen haalden veel muntjes uit de grond.
De speurneuzen haalden veel muntjes uit de grond. © RTV Utrecht / Peter Huting

VIKINGEN

Het thema van de dag is Vikingen. Sommige deelnemers nemen dat zo serieus dat ze in een Viking-outfit aan het zoeken zijn. Maar door het slechte weer hebben de meeste zoekers hun helm ingeruild voor een capuchon.
Uiteindelijk blijkt het thema helemaal niet slecht gekozen: er worden namelijk niet alleen zelfverstopte penningen gevonden. Eén deelnemer vindt een Karolingisch muntje. Een betaalmiddel uit de tijd van de Vikingen.
Gewapend met metaaldetectoren ging een grote groep vanochtend in de regen het Wijkse weiland op.
Gewapend met metaaldetectoren ging een grote groep vanochtend in de regen het Wijkse weiland op. © RTV Utrecht / Peter Huting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.