Een stukje Utrecht in de ruimte: Nijntje wordt mogelijk planeet

UTRECHT - Als we over een tijdje naar de hemel kijken, zien we misschien wel Nijntje, de Brandaris of de Nachtwacht. Het zijn een paar mogelijke namen voor een ster en een planeet, waar Nederland een naam aan mag geven. Het publiek mag de komende tijd stemmen op vijf voorgestelde combinaties. Dat kan op de site van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie.
Er wordt gezocht naar een naam voor exoplaneet HAT-P-6b en de ster waar hij omheen draait (HAT-P-6). Uit zesduizend inzendingen is een shortlist geselecteerd. Een van de voorgestelde namencombinaties is Moeder pluis voor de ster en Nijntje voor de planeet. De creatie van Utrechter Dick Bruna wordt gezien als een goede optie omdat ze wereldwijd bekend is en ook nog eens een internationale naam heeft: Miffy.

OPTIES

Het zou ook kunnen dat de planeet Nachtwacht gaat heten en de ster de naam Sterrennacht krijgt. De andere opties zijn Leeghwater voor de ster en Cruquius voor de planeet, de ster Vuurduin en de planeet Brandaris en de ster Hurstrga en de planeet Exomna.
Vuurduin en Brandaris zijn de vuurtorens van Vlieland en Terschelling. Het Waddengebied is een van de donkerste delen van Nederland. De sterrenhemel is daar heel goed te zien. Hurstrga en Exomna zijn godinnen die in Nederland werden vereerd voordat het christendom hier kwam. Leeghwater en Cruquius waren verantwoordelijk voor het droogleggen van veel polders.

ALTERNATIEVEN

Het namenkoppel dat de meeste stemmen krijgt, wordt in november doorgegeven aan de Internationale Astronomische Unie, die over namen in het heelal gaat. Voor de zekerheid draagt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie ook twee alternatieven voor. De wedstrijd wordt namelijk ook in andere landen gehouden, maar dan voor andere sterren en planeten die een simpelere naam nodig hebben. Het zou kunnen dat mensen daar dezelfde namen voordragen als in Nederland. In december wordt de winnaar bekend.
Als het aan de organiatoren van de wedstrijd ligt, moeten de Nederlandse namen over de hele wereld gaan gelden. Mensen in andere landen zouden dan moeten leren om Nachtwacht, Leeghwater, Vuurduin, Nijntje of Moederpluis uit te spreken.
De geelwitte dwergster en de planeet hebben nu dus nog wetenschappelijke namen. De ster staat op 905 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda. Zijn planeet is iets zwaarder dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.
Het is niet de eerste keer dat zo'n naamwedstrijd wordt gehouden. In 2015 werd de naam van de ster 55 Cancri in het sterrenbeeld Kreeft veranderd in Copernicus, op voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde ( KNVWS). Voor zijn planeten werden onder meer de namen Janssen en Lippershey gekozen, twee Zeeuwen die begin zeventiende eeuw gelijktijdig de telescoop uitvonden. Eerder kreeg een nevel de naam Hanny's Voorwerp, ook in andere talen, naar de ontdekster, een schooljuf uit Heerlen.
Krijgt Nijntje een eigen planeet?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.