RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dramatische toename snelwegongevallen: te veel afleiding, te weinig controles


UTRECHT - Het aantal ongevallen op de snelweg is in vijf jaar meer dan verdubbeld van 17.000 naar 38.000. De belangrijkste oorzaken zijn een te hoge snelheid, afleiding van onder meer de smartphone én mogelijk een gebrek aan politietoezicht. Dat blijkt volgens NRC Handelsblad uit een omvangrijk rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat vandaag wordt gepubliceerd.

Landelijk nam ook het aantal dodelijke ongelukken toe. In 2018 kwamen 678 mensen om in het verkeer, 65 doden meer dan in 2017. Overigens nam in Midden-Nederland het aantal verkeersdoden juist af, zo meldde RTV Utrecht april dit jaar. In 2018 kwamen 33 mensen om leven bij een ongeluk. Een jaar eerder waren dat er 40 in de provincie Utrecht.

Door onder meer door de vorming van de Nationale Politie zou de opsporing van crimineel gedrag in het verkeer centraal staan en de handhaving van de verkeersregels naar de achtergrond zijn geschoven. Die wijziging is te zien in de aantal keren dat een automobilist aan de kant wordt gezet en een bekeuring kan krijgen, schrijft de krant. In 2017 waren er ongeveer 20.000 staandehoudingen door de landelijke politie-eenheid. In 2006 ging het nog om meer dan 100.000, blijkt uit het onderzoek.

Uit het SWOV-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, blijkt ook dat in 2017 driekwart van de locaties voor radarcontroles niet alleen werd gekozen voor verkeersveiligheid, maar ook voor het opsporen van algemene criminaliteit, zoals openstaande boetes of belastingschulden, door middel van kentekenplaatherkenning.

SWOV-directeur Peter van der Knaap spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. "Handhaving op snelwegen is absoluut noodzakelijk, maar heeft jarenlang geen prioriteit gehad", zegt Van der Knaap. "Als je de snelwegen veiliger wilt maken, zal het aantal controles en het niveau van toezicht echt omhoog moeten."

Een betere monitoring van de effecten van radarcontroles zal volgens SWOV kunnen leiden tot een betere verkeersveiligheid.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -