Buren verbaasd over komst bed-bad-broodopvang in Kanaleneiland: "Voor een voldongen feit geplaatst"

UTRECHT - Een aantal bewoners van Kanaleneiland is verbolgen over de komst van een bed-bad-broodopvang aan de Trumanlaan 70. De nachtopvang van Stichting De Toevlucht biedt plaats aan maximaal 24 mannen zonder geldige verblijfspapieren en zonder gedrags- of gezondheidsproblemen. Zij zijn daarop geselecteerd. De nieuwe opvang moet komend voorjaar de deuren openen.
In het pand aan de Trumanlaan 70 zit ook buurtkerk en buurtcentrum Huis van Vrede. Stichting De Toevlucht gaat de bovenverdieping en een deel van de begane grond van het pand huren van de gemeente Utrecht. De buurt is geïnformeerd tijdens een inloopavond waar zo'n dertig bezoekers waren. Omwonenden bleken met behoorlijk wat vragen te zitten en lieten de wethouder ook weten dat ze het vreemd vinden dat er niet eerder is gecommuniceerd om afspraken te maken. Ze voelen zich nu voor een voldongen feit geplaatst.

VREES VOOR OVERLAST

Sommige bewoners vrezen overlast en er zijn ook huiseigenaren die bang zijn voor een waardedaling van hun woning, zoals een bewoonster van de achtergelegen Geallieerdenlaan. "Eerst zat er een bibliotheek en nu komt er voor zeker vijf jaar een nachtopvang. En we hebben al veel overlast van de scholen die hier ook zijn." Op dit moment overweegt ze samen met andere bewoners nog een brief te sturen naar de gemeente. "Ik snap dat er opvang moet zijn voor deze groep, maar dit is geen goede locatie."

NOOIT OVERLAST

Ageeth Weelink van Stichting De Toevlucht denkt dat er ook zorgen zijn weggenomen tijdens de informatiebijeenkomst. "Er waren veel vragen, maar vanuit onze stichting hebben we goed kunnen uitleggen wat we doen en wat het traject is dat deze groep ongedocumenteerde mannen doorloopt. We hebben ook kunnen vertellen dat onze opvang nog nooit voor problemen of overlast heeft gezorgd."

AANSPREEKPUNT

De Toevlucht verhuist omdat de huur van de huidige locatie aan de Maliebaan afloopt. Om het pand aan de Trumanlaan geschikt te maken volgt er eerst een verbouwing om voldoende opvangplekken te creëren en een beheerderswoning te realiseren. "De beheerder is een vast aanspreekpunt voor de buurt. Samen met De Toevlucht monitoren we de landing van De Toevlucht in de wijk en eventuele knelpunten die zich voordoen. Indien nodig kan de beheerder hier snel op inspelen", aldus wethouder Linda Voortman in een brief aan de raad.
In Kanaleneiland is volgens haar, door meerdere incidenten het afgelopen jaar, behoefte aan voorzieningen die de wijk versterken. "Aandacht voor meerwaarde voor de wijk, inclusief denken en activiteiten voor asielzoekers én buurtbewoners hoort bij de Utrechtse manier van het vestigen van voorzieningen voor vluchtelingen. Zo ook in Kanaleneiland. We zien kansen hiertoe door De Toevlucht te combineren met Huis van Vrede."

DE TOEVLUCHT

Stichting De Toevlucht bestaat sinds sinds december 2013 en draait op vrijwilligers. De mannen die worden opgevangen stonden op straat en er werd voor hen geen bed, bad en brood geregeld. De stichting vond dit onmenselijk. De landelijke politiek wilde destijds geen gehoor geven aan een uitspraak van het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa. Daarin staat dat de Nederlandse overheid verplicht is om uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak, kleding en voedsel te bieden, zodat zij niet op straat moeten verblijven.
De Toevlucht was tot de zomer van 2014 onder protest actief, maar na een demonstratie op het stadhuisplein zegde de gemeente Utrecht haar steun toe. Daarmee werd de zorg voor de ongedocumenteerden een gezamenlijk zorg. De huisvesting werd eerst door de Protestantse Gemeente en later door het Leger des Heils gratis ter beschikking gesteld. De Toevlucht leverde vrijwilligers en de gemeente financierde de kosten.
De Telegraaf becijferde afgelopen weekend dat uitgeprocedeerde asielzoekers nauwelijks vertrekken uit de speciaal opgezette Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen. De Toevlucht zegt als doel te hebben om mensen verder te helpen. Tussen 2013 en 2018 zijn volgens de stichting ongeveer driehonderd gasten verwelkomd, waarvan 65 procent binnen een half jaar kon doorstromen naar andere opvang en een deel van hen kreeg opnieuw asiel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.