Chinees zoekt onder de Dom plek voor zijn camper

UTRECHT - Hij spreekt geen woord Nederlands, Engels, Frans of Duits. Maar hij heeft wel Google Translate, de onbekende Chinees vanmorgen op het Domplein. Ietwat verwilderd vraagt hij omstanders de weg. En dat gaat best omslachtig. Hij pakt zijn telefoon en spreekt in het Chinees tegen het apparaat, een paar tellen later verschijnt in het engels zijn vraag aan mij. "Ik zoek een parkeerplaats."
Zijn camper staat pontificaal op het Domplein. Dat plein is verboden voor al het verkeer, behalve voor buslijn 2 en een paar ontheffingshouders. Het verbod wordt gehandhaafd door camera's, maar het is uitgesloten dat deze Chinees bij terugkomst in zijn thuisland een bekeuring op de mat vindt. Een woordvoerder van het CJIB laat weten dat er geen kentekenuitwisseling is met China. Dus als hij alleen door de camera's is betrapt komt hij er mee weg.
(Tekst gaat door onder de foto.)
Een Chinees op het Domplein.
Een Chinees op het Domplein. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Met hulp van Google Translate kom ik er achter dat hij toerist is, en daadwerkelijk met zijn camper helemaal vanuit China is komen rijden. Van Beijing naar Utrecht is een rit van minstens 10.000 kilometer, en dan moet je wel de kortste route nemen.
Ik heb nog veel meer vragen, maar daar heeft de Chinees geen tijd voor. Hij zoekt een parkeerplaats. Op zijn telefoon klik ik de Blauwkapelseweg aan in Google Maps. Bij het Griftpark is een parkeerplaats waar vaker campers staan. De Chinees is er content mee, hij maakt het internationale gebaar voor 'perfect' en vertrekt.
Of de camera's dit kenteken herkennen is de vraag
Of de camera's dit kenteken herkennen is de vraag © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.