Boze boeren verlaten provinciehuis tevreden na protest

UTRECHT - De honderden actievoerende boeren hebben het provinciehuis verlaten. Ze nemen genoegen met de toezeggingen die gedeputeerde Hanke Bruins Slot (CDA) hen aan het eind van de dag heeft gedaan. Ze waren vandaag met de trekker naar het provinciehuis gekomen en wilden pas vertrekken als ze hun zin kregen.

TOEZEGGING

Volgens Bruins Slot is er geen beleidswijziging, maar een verduidelijking van de regels. "Als u nu bijvoorbeeld een stal heeft met een vergunning voor honderd koeien waar er tachtig staan, dan kunt u na aankoop van de benodigde fosfaatrechten voor 20 koeien nog steeds uw stal volzetten tot honderd koeien. De beleidsregels hebben daar geen invloed op."
Bruins Slot gaat nu met de minister in gesprek over het stikstofbeleid. "Verschil van inzicht met het ministerie wil ik van tafel, we moeten als overheden op een lijn zitten".

VERKEERSOVERLAST

Volgens verslaggever Mark van der Wel werd voorafgaand aan de toezegging nog volop overleg gevoerd. De meeste boeren zijn voor nu tevreden en zijn weer met de trekker op weg naar huis. Er werd voor verkeersoverlast gevreesd, net zoals tijdens de ochtendspits, maar uiteindelijk viel het enorm mee qua opstoppingen.

SPOEDDEBAT

Utrechtse oppositiepartijen eisen inmiddels een spoeddebat over de kwestie, weet verslaggever Mark van der Wel. "Fractievoorzitter René Dercksen van de PVV heeft inmiddels voldoende steun voor een spoeddebat. Forum, SGP, SP en 50PLUS gaan meedoen."
Ook Drenthe, Gelderland, Overijssel en Friesland hebben aangekondigd de maatregel te schrappen.
De boeren op het provinciehuis in afwachting van de gedeputeerde
De boeren op het provinciehuis in afwachting van de gedeputeerde © RTV Utrecht / Iris Hofman

VANOCHTEND

Honderden boeren kwamen vanochtend met de trekker naar het Utrechtse provinciehuis. Ze gaven daarmee gehoor aan de actie van LTO Noord. Die wil dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan. De regels hebben grote impact op boerenbedrijven en gezinnen. Woensdag volgt een protestactie tegen het RIVM in Bilthoven.
UNieuws over het boerenprotest in Utrecht
Boeren vertrokken vandaag vanuit de hele regio naar het provinciehuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.