RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bewoners Rijnsweerd-Zuid boos over fietssnelweg


UTRECHT - De bewoners van de Cicerolaan in het Utrechtse Rijnsweerd zijn boos op de gemeente Utrecht. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) wil hun rustige straat ombouwen tot fietssnelweg. Daarmee moet een drukke kruising elders in de wijk worden ontlast.

De bewoners van de Cicerolaan wisten van niets, bij toeval kwamen ze erachter dat hun doodlopende straat verandert in een van de belangrijkste verkeersaders voor de fiets. Door hun straat rijden straks duizenden fietsers en scooters die van het centrum van de stad naar universiteitscomplex De Uithof willen. Het blijkt dat de gemeente al jaren aan het onderzoeken is wat de slimste route dwars door de wijk is, en dat blijkt de Cicerolaan te zijn.

NIEUWE ROUTE
De gemeente is op zoek naar een nieuwe route om de kruising tussen de Platolaan, Weg naar Rhijnauwen en Weg tot de Wetenschap te ontlasten. Die is een stuk gecompliceerder geworden omdat de nieuwe tram daar over heen rijdt. Die komt straks zestien keer voorbij in beide richtingen, waardoor de verkeerslichten bij de kruising een groot deel van de ochtend op rood zullen staan.

De bewoners van de straat zijn op geen enkele manier betrokken geweest bij dit hele proces."
Kees van den Berg - Bewoner Cicerolaan

Van Hooijdonk verwacht dat fietsers die vertraging niet zullen accepteren. Ze heeft de situatie laten onderzoeken. In het onderzoeksrapport staat over de komst van de tram: "Dit kan mogelijk leiden tot vertraging voor het fietsverkeer en wellicht hierdoor een hogere verkeersonveiligheid vanwege de kans op het negeren van rood licht door fietsers." De gemeente heeft meerdere opties onderzocht, onder andere met tunnels onder de Weg tot de Wetenschap door. Al deze opties bleken te duur. Andere routes door de wijk zouden teveel bochten krijgen en daardoor niet aantrekkelijk zijn.

 De nieuwe fietsroute slaat bij de tramovergang de Cicerolaan in. De nieuwe fietsroute slaat bij de tramovergang de Cicerolaan in. | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

De nieuwe fietssnelweg sluit aan op de route van het Wilhelminapark naar De Uithof, maar slaat vlak voor de kruising met de tram linksaf, de Cicerolaan in. Die weg loopt nu dood en eindigt bij een klein voetpad richting de Weg tot de Wetenschap. Dat voetpad moet ook plaatsmaken voor de fietssnelweg.

De bewoners voelen zich overrompeld. Kees van den Berg: "De bewoners van de straat zijn op geen enkele manier betrokken geweest bij dit hele proces. De gemeente heeft participatie hoog in het vaandel staan, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht."

ONVEILIG
Een comité van bewoners heeft brieven geschreven aan de gemeenteraad en de wethouder waarin ze hun klachten uiteenzetten. Het aantasten van de veiligheid in de straat is een belangrijk argument van de bewoners. Diederik Visser: "Mede omdat de huidige reeds onveilige verkeerssituatie in de smalle Cicerolaan met een flink aantal op- en afritten alleen nog maar onveiliger wordt voor zowel verkeersdeelnemers als bewoners, hopen wij dat de gemeente Utrecht probeert een oplossing te vinden buiten de woonwijk Rijnsweerd."

GEEN BESLISSING NODIG
Overigens gaan de bewoners er ten onrechte van uit dat de gemeenteraad nog moet beslissen over dit plan, maar dat is helemaal niet nodig. De raad had al eerder budget beschikbaar gesteld om een oplossing voor het fietsprobleem bij de kruising te vinden. Wethouder Lot van Hooijdonk kan ook zonder verder besluit van de raad aan het project beginnen.

De gemeente wil niet reageren op vragen van RTV Utrecht. Morgen is er een informatieavond voor de bewoners, waar de wethouder gaat uitleggen wat de bewoners te wachten staat.

Bewoners Rijnsweerd-Zuid boos over fietssnelweg


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -