De Bilt verplaatst boerenprotest van woensdag, gemeente gaat voor groot deel op slot

BILTHOVEN - Het grote boerenprotest tegen het RIVM heeft woensdag grote gevolgen voor de bereikbaarheid van De Bilt. Dat schrijft de gemeente in een persbericht. Zo is de Biltse Rading in de nacht van dinsdag op woensdag vanaf 01.00 uur afgesloten voor het doorgaand verkeer, evenals de Blauwkapelseweg en Voordorpsedijk.
Volgens de gemeente vindt het protest na goed overleg met de boeren niet meer plaats op het RIVM-terrein. Vanwege de veiligheid is de demonstratie gepland op het terrein van honkbalvereniging The Wombats, op het Sportpark Weltevreden aan de Voordorpsedijk in De Bilt.
"Het is een heel krappe bedoening bij het RIVM", legt een woordvoerder van de gemeente uit. Bovendien is het belangrijk dat het RIVM permanent goed bereikbaar is. Er liggen bijvoorbeeld vaccins en geneesmiddelen opgeslagen die snel nodig kunnen zijn en er staan voertuigen van de milieuongevallendienst, die gevaarlijke
stoffen meet bij branden.
De boeren hebben begrip voor de verplaatsing. "We zijn er niet op uit om herrie te schoppen", zegt Micha Bouwer van FDF. Op de website van de actiegroep stond maandag nog een oproep om naar het RIVM-gebouw te komen. Dat wordt aangepast, zegt Bouwer.

WEREN

"Er worden maatregelen genomen om het verkeer in goede banen te leiden en uit de bebouwde kom te weren", schrijft de gemeente verder. Zo worden demonstranten via afslag 30 op de A27 via de Biltse Rading naar het demonstratieterrein geleid. Verkeer op de omringende hoofdwegen (A27, A28, N237 en N234) krijgt instructies via tekstkarren.
"In de bebouwde kom zijn verkeersregelaars en politie aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. Buslijn 77 kan tijdens de afsluiting niet over de Biltse Rading. Fietsverkeer over de ventweg langs de Biltse Rading blijft mogelijk", stelt de gemeente.

LANDBOUWVOERTUIGEN

De gemeente adviseert alle weggebruikers om de verkeerssituatie woensdag goed in de gaten te houden. "Houd u er rekening mee, dat u op onverwachte plekken landbouwvoertuigen kunt tegenkomen in het verkeer. Vooralsnog verwachten wij dat de protesterende boeren Bilthoven aan het begin van de woensdagmiddag weer zullen verlaten."
Vandaag is er ook een groot protest van boeren in de provincie. Honderden boeren trokken naar het provinciehuis om te demonstreren tegen het provinciale stikstofbeleid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.