Amersfoort wacht op rapport Armandobrand

AMERSFOORT - De Amersfoortse politiek wacht met spanning op het onderzoeksrapport van het Openbaar Ministerie over de Armandobrand. Daaruit moet blijken wie precies verantwoordelijk is voor de brand in de monumentale kerk en wie dus de schade moet vergoeden.
Woensdag onthulde RTV Utrecht dat de loodgieter die vlak voor de brand op het dak van de Elleboogkerk werkte, in dienst was van onderhoudsbedrijf SRO. Dat verklaarde hij althans aan een verzekeraar, waarmee de verantwoordelijkheid bij SRO komt te liggen. Het onderhoudsbedrijf ontkent echter met klem dat de loodgieter op de loonlijst stond.
BurgerPartij Amersfoort vindt dat SRO als hoofdaannemer hoe dan ook aansprakelijk kan worden gesteld. Volgens de BPA komen de schade aan de drie betrokken panden, de kunstcollectie, de afzetting en de opruimingskosten daardoor volledig voor rekening van SRO.
De partij verwacht verder dat de gemeente, die op het moment van de brand alle aandelen van SRO bezat, de kosten op zich zal moeten nemen, waardoor uiteindelijk de inwoners van Amersfoort opdraaien voor de totale schade. De BPA schat die op ruim veertien miljoen euro.
Het OM legt op dit moment de laatste hand aan het onderzoek naar de brand. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft sporenonderzoek gedaan, in een laatste poging de oorzaak van de brand te achterhalen. Het rapport wordt over niet al te lange tijd verwacht. De PvdA heeft vorige week de burgemeester al gevraagd waar de uitslag blijft.
Beluister hieronder hoe diverse raadsleden reageerden op het nieuws over de loodgieter.

Amersfoort wacht met spanning op rapport Armandobrand

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.