Een klaslokaal vol kapotte spullen om te leren over recycling

PROVINCIE UTRECHT - Tandenborstels, smartphones en televisies, ze horen allemaal bij een grote groep afgedankte elektronica. Vijfenvijftig procent van de kapotte elektronische apparaten wordt niet gerecycled. Maar daar moeten leerlingen van de Damiaanschool in Zeist verandering in brengen.
Dat doen ze door mee te doen aan de 'e-waste race'. Tijdens deze race strijden ze tegen scholen in de regio. Met als belangrijkste doel: leren over recycling én het winnen van een schoolreisje. "Per ingezameld apparaat kunnen de leerlingen punten verdienen", legt Sacha Handgraaf uit, projectmanager van de race. "De school met de meeste punten mag naar NEMO."

BEWUSTWORDING

De leerlingen zijn heel druk met de wedstrijd. "Dat is natuurlijk een leuk element, die competitie, maar bewust worden van afval inzamelen en recycling is het belangrijkste", zegt leraar Rutger Stegeman. Handgraaf vult hem aan: "De kinderen nemen het verhaal mee naar huis. Zo worden ook hun ouders, broertjes of zusjes en buurtgenoten zich bewust van grondstoffen-schaarste."
Want het is ook de bedoeling dat de leerlingen bij mensen in de buurt langs gaan om afdankertjes op te halen. "Dat vind ik soms best spannend!", zegt Femke. De achtstegroeper geeft aan dat het altijd maar afwachten is wie de deur open zal doen. "En daarom moeten ze ook met z'n tweeën op pad", vult de meester aan. "Dat is veiliger en ze leren ook hoe je met zo'n sociale situatie omgaat."

KOSTBARE STOFFEN

Handgraaf hoopt dat door de actie meer mensen spullen wegbrengen in plaats van weggooien. "Meer dan de helft wordt niet gerecycled, dat betekent dat een groot deel van het afval in de prullenbak belandt", onderwijst Handgraaf. "Die spullen worden verbrand, terwijl er hele waardevolle stoffen in zitten."
En die waardevolle stoffen recyclen is veel duurzamer én milieuvriendelijker. "Die materialen halen we vaak uit mijnen in andere landen. We willen die veel liever hier in Nederland verzamelen, zodat ze ook hier opnieuw gebruikt kunnen worden", concludeert Handgraaf.

NATIONALE RECYCLEWEEK

Deze week hebben de leerlingen de laatste kans om hun puntenniveau op te krikken. "Daar hebben we een geheime tactiek voor. Dus daar kan ik niet te veel over vertellen", fluistert Femke. Meester Rutger is zich van geen geheime plannen bewust. "Gewoon doorgaan tot de laatste week. En dan hopelijk de koppositie pakken!"
"En daarna uiteraard blijven inzamelen!", herinnert Handgraaf de leerlingen. Tijdens deze week, de Nationale Recycleweek, wordt er nog eens op het hart gedrukt dat inzamelen écht nodig is. "Ik verbaas me nog iedere keer aan de hoeveelheid apparaten die bij de race tevoorschijn komen", zegt Handgraaf. "Terwijl inzamelen echt heel makkelijk is... gewoon afgeven bij de Milieustraat of winkels die ook inzamelen."
De leerlingen van de Damiaanschool zijn deze week nog druk met het inzamelen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.