RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Kinderopvang mag inenting verplicht stellen"


RHENEN/DEN HAAG - Kinderopvangcentra moeten het recht krijgen om kinderen te weigeren die niet zijn ingeŽnt. Dat wil D66 in de Tweede Kamer bereiken met een nieuw wetsvoorstel dat vandaag wordt behandeld. Een meerderheid in het parlement lijkt zich erin te kunnen vinden.

In Rhenen en omgeving was zes jaar geleden een grote uitbraak van mazelen, waarbij duizenden kinderen ziek werden. Mazelen kan in sommige gevallen leiden tot hersenvliesontsteking. D66-Kamerlid Rens Raemakers ziet die uitbraak in Rhenen als een van de redenen voor dit wetsvoorstel.

"De mazelen zijn terug van weggeweest", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Dat leidt tot dodelijke slachtoffers. Ook dit jaar waren er drie uitbraken. Vaak zijn het kinderen die op de kinderopvang zitten, dus er is een reŽel gevaar."

VACCINATIEGRAAD
Het probleem dat de partij met de nieuwe wet wil aanpakken, wordt veroorzaakt doordat het percentage inentingen lager is dan artsen wenselijk vinden. Teveel mensen zouden besluiten hun kind niet te laten inenten. De ondergrens is nog niet bereikt, maar de dalende vaccinatiegraad baart medici al langer zorgen.

Medisch journaliste AliŽtte Jonkers uit Amersfoort denkt dat het RIVM die de inentingen regelt, dat op een andere manier moet aanpakken: met meer openheid van zaken. "Zet in op volledige transparantie", adviseert ze. "Wees eerlijk over elke bijwerking die kan optreden, hoe klein of zeldzaam die ook is. Mensen hebben hebben behoefte aan informatie en als ze alles weten kunnen ze goed geÔnformeerd een beslissing nemen."

TE VEEL DRUK
Er zijn ook ouders die vinden dat kinderopvangcentra juist niet de mogelijkheid moeten krijgen om kinderen te weigeren als die inentingen missen. Ze vinden dat er te veel druk vanuit gaat. D66'er Raemakers is het daarmee niet eens. De gevaren zijn volgens hem te groot.

"Het is geen vrijblijvende keus voor ouders", vindt hij. "D66 vindt dat iedere ouder zich daar heel goed van bewust moet zijn. Je bepaalt natuurlijk zelf of je kind al dan niet gevaccineerd wordt. Maar het gevolg is dan wel dat een kinderopvangorganisatie kan zeggen dat je er niet in komt. Dat is dan gerechtvaardigd."

Tweede Kamer praat over recht om vaccinatie te eisen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -